Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een sortimentskweker pur sang

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 3 mei 2021
224 sec


Een meerstammige is echt iets anders dan een aantal boompjes die samen in één plantgat zijn gepropt.

Soms lijkt het wel of de ene helft van de Nederlandse boomkwekers laurierkers kweekt en de andere helft hortensia. Daar is niks mis mee, natuurlijk, maar gelukkig zijn er ook nog kwekers die gaan voor een bijzonder sortiment. Walter van Laak is zo'n kweker. Hij heeft samen met zijn vrouw Dorine een sortimentskwekerij van meerstammigen opgebouwd, die onder insiders een begrip is.

Walter van Laak
Walter van Laak

Van Laak (47) werd ooit opgeleid tot hovenier en landschapsinrichter. Toen hij van de opleiding kwam, kon hij op de grond achter het huis van zijn schoonouders als hobby een kwekerij starten. Zijn veel te vroeg overleden schoonvader had daar eerder een anjerkwekerij geëxploiteerd. Op dit stukje grond startte hij met de kweek van - jawel - Prunus. Omdat dit minikwekerijtje niet genoeg opbracht voor een gezinsinkomen, ging hij daarnaast aan het werk bij M. van den Oever als planner en later bij Boomkwekerij Udenhout.

Van Laak beschrijft hoe vooral bij Udenhout het zaadje voor de huidige sortimentskwekerij voorgekiemd werd. Hij begon als planner, maar kreeg bij Boomkwekerij Udenhout al snel een rol als inkoper naast Tinus van der Bruggen en leerde op die manier de boomkwekerijwereld kennen. Van Laak: 'Ik ben met Tinus overal geweest, tot Amerika aan toe. Door hem heb ik soorten geleerd en vooral ook de boomkwekerswereld leren kennen.'

Door die opgedane kennis veranderde het saaie hobbykwekerijtje met groenblijvende prunussen achter het huis van zijn schoonmoeder al snel van aanzicht en werden daar steeds meer bijzondere soorten aangeplant. Daarnaast specialiseerde Van Laak zich in meerstammige bomen en struiken.

'Er is steeds meer interesse in bijzondere soorten en ik hoef -zonder arrogant te willen zijn- eigenlijk weinig moeite te doen om mijn producten kwijt te raken'

Meerstammig

Eerst moet er - wat Van Laak betreft - een hardnekkig vooroordeel uit de lucht, of liever: uit de grond. Een meerstammige is echt iets anders dan een aantal boompjes die samen in één plantgat zijn gepropt. Van Laak noemt dat een valse meerstam. Voor een goede meerstammige dwing je een boom tot meerstammigheid door goede begeleidingssnoei. Overigens kweekt Van Laak niet alleen meerstammigen. Ook grote solitaire struiken zitten in zijn portfolio. Van Laak noemt zo wat soorten die van nature de habitus hebben van een grote solitair. Styrax obassia, bijvoorbeeld, of Quercus dentata 'Carl Ferris Miller', een Japanse eik die het zelfs tot zijn lijstje van vijf favorieten heeft geschopt. Om een goede meerstammige te kweken, moet je naast de nodige dendrologische kennis ook gevoel voor snoeien hebben.


Afzet

Inmiddels werkt Van Laak al een paar jaar volledig zelfstandig. In 2018 was zijn kwekerij dusdanig gegroeid dat hij afscheid kon nemen van Boomkwekerij Udenhout. Van Laak: 'Er is steeds meer interesse in bijzondere soorten en ik hoef -zonder arrogant te willen zijn- eigenlijk weinig moeite te doen om mijn producten kwijt te raken. Ik ben een keer naar Grootgroen geweest; dat heeft me zoveel nieuwe klanten opgeleverd dat ik nog steeds ruim voldoende afzet heb. Mijn visie is dat je door sortiment, kwaliteit en service ervoor zorgt dat het product zichzelf een beetje verkoopt.'


Samen met vrouw Dorine
Samen met vrouw Dorine
De afnemers van Van Laak zijn vooral de bekende grote boomkwekers, handelsbedrijven, maar ook hoveniers en landschapsarchitecten. Van Laak: 'Particulieren zijn in principe niet welkom. Die komen natuurlijk wel, maar dan samen met hun hovenier. Die doet dan de rondleiding in de kwekerij en de selectie van de boom. Het kost voor ons te veel tijd en aandacht om dat zelf te doen. Ook cash-and-carry's zijn in de regel geen klant. Voor hen ben ik als kwekerij te klein.'

Op gebied van promotie is Instagram een belangrijk instrument. Dorine, de vrouw van Walter van Laak is een verdienstelijk fotograaf. Het plaatsen van haar foto's draagt in belangrijke mate bij aan de afzet van bomen.

'Het plaatsen van haar foto's draagt in belangrijke mate bij aan de afzet van bomen'

Achter zijn woonhuis heeft Van Laak daarnaast nog een schorsveld, waar hij een beperkt aantal kluiten in de schors zet en aan de druppelslang. Op die manier kunnen er ook buiten het seizoen nog wat planten uitgeleverd worden.

Sortiment

Van Laak geeft het zelf al aan: hij heeft geen grote kwekerij en ambieert dat ook niet. Op dit moment werkt hij samen met één zzp'er, die gemiddeld drie dagen in de week op het bedrijf werkt, en een tweede medewerker met een nulurencontract. Hij zou graag nog iemand aannemen, maar stelt wel hoge eisen: 'Ik ben eigenlijk op zoek naar iemand die het sortiment kent of als alternatief een jongere iemand die in het vak wil leren.'


Dat zal een hele uitdaging worden. Alleen al van Magnolia heeft Van Laak vijftien cultivars in de kwekerij staan; de laatste aanwinst is Magnolia acuminata 'Blue Opal'. Hij beschrijft hoe hij hiermee omgaat. Planten moeten allereerst natuurlijk willen groeien in zijn kwekerij en niet te ziektegevoelig zijn. Een soort als Acer capillipes valt dan af, omdat die te veel last heeft van Phytopthora op de kwekerij. Cercis canadensis is een topper, groeit goed en maakt een mooie kluit. Dit in tegenstelling tot het Chinese zusje Cercis chinensis 'Avondale', dat een slechte kluit maakt en om die reden uit het sortiment gaat verdwijnen. Daarnaast probeert Van Laak zoveel mogelijk een vast sortiment te kweken. Dat is ook belangrijk voor de afnemer: die weet dan wat er bij hem te halen is.


De top 5 van Walter van Laak

Quercus dentata 'Carl Ferris Miller'
Een cultivar van de Japanse keizerseik. Zeldzame en langzaam groeiende boom van de tweede grootte, maar ook goed bruikbaar als meerstammige. Ruwe donkergrijze stam, de opvallend dikke twijgen zijn grijs behaard. Prachtig mooi blad: langwerpig en zeer diep ingesneden. De smalle lobben zijn getand.


x Sycoparrotia semidecidua
Een geslachtshybride ontstaan uit Parrotia persica en Sycopsis sinensis, ontwikkeld door Henry Gerhold aan Penn State University. Het dikke groene blad blijft de hele winter door aan de boom zitten; pas in februari sterft het af. De boom bloeit met Hamamelis-achtige bloemetjes op het naakte hout, net als Parrotia. De bloemen vallen meer op, omdat ze een geel hartje hebben.


Heptacodium miconioides
Walter van Laak heeft een prachtig exemplaar van Heptacodium miconioides oftewel zevenzonenboom in zijn voortuin staan. De boom of meerstammige struik wordt ongeveer 4 meter hoog en wint snel aan populariteit door zijn afbladderende stam en de mooie witte bloempjes in de nazomer. Vooral dankzij dat laatste is het ook een goede bijenboom.


Cornus kousa 'Stellar Pink'
Cornus kousa 'Stellar Pink' is een van de mooiste Japanse grootbloemige kornoeljes. Deze Cornus bereikt een maximale hoogte van 600 cm. Bloeit met grote roze bloemen van eind mei tot half juli.


Lagerstroemia indica 'Tuscarora'
Lagerstroemia is ook zo'n plant die goed te kweken is als meerstammige. Vaak wordt gedacht dat Lagerstroemia niet toe te passen in ons klimaat, maar deze cultivar zou winterhard genoeg zijn voor onze tuinen. Indrukwekkende bloei met tropische uitstraling.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER