Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uniek experiment in Boschoord: oude zaaitechniek herleeft in strijd voor toekomstbestendige bossen

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
zaaien
In de bossen bij Boschoord, vlakbij de Friese grens, is een bijzonder project van start gegaan. Op deze locatie wordt een eeuwenoude methode nieuw leven ingeblazen: bomen worden direct op locatie gezaaid. In een tijd waarin Nederlandse bossen het zwaar te verduren hebben door droogte, overmatige neerslag, ziektes en voedselarme bodems, wordt gezocht naar manieren om bossen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit meldt RTV Drenthe.

Deze zaaitechniek, die in Nederland decennialang niet meer op deze schaal is toegepast, maakt onderdeel uit van een bredere aanpak om zogenaamde ‘toekomstbestendige bossen’ te ontwikkelen. Boschoord is één van de drie plekken in Nederland waar zulke projecten momenteel lopen.

Terug naar de basis in een pioniersgebied

Het project wordt uitgevoerd door de Maatschappij van Weldadigheid, die zo’n 1300 hectare aan bosrijk terrein beheert. De locatie is niet toevallig gekozen; het gebied heeft een lange geschiedenis van pionierswerk, wat perfect aansluit bij de vernieuwende benadering van bosbeheer die hier wordt getest.

Volgens de beheerders wordt er volop nagedacht over welke aanpak het beste past bij een toekomstig klimaat. Hoewel het lastig blijft te voorspellen of het in Nederland over twintig jaar warmer of juist koeler zal zijn, is men het erover eens dat diversiteit in boomsoorten essentieel is. Monoculturen, met slechts één boomsoort per gebied, blijken namelijk kwetsbaar voor ziekten, plagen en bodemverarming.

Lessen uit het verleden en inspiratie uit Duitsland

Een belangrijke motivatie om bomen op locatie te zaaien in plaats van aan te planten, is de verwachting dat bomen die vanaf het begin op de plek groeien beter wortelen en dus weerbaarder zijn. Bij traditionele aanplant komen bomen vaak uit kwekerijen waar ze onder ideale omstandigheden zijn gegroeid. Eenmaal geplant op de vaak droge zandgronden, hebben deze bomen het moeilijk en sterven ze sneller af.

Voor het project is gekeken naar voorbeelden uit Duitsland, waar bosbeheer volgens de initiatiefnemers op een hoger niveau ligt. Daar is zaaien een gebruikelijke techniek, en uit dat land komt ook de speciale zaaimachine die nu in Boschoord wordt gebruikt.

Experiment op twee hectare bosgrond

Op een terrein van ongeveer twee hectare wordt een grote verscheidenheid aan boomzaden gezaaid. Er worden onder meer 200 kilo eikels per hectare verspreid en een kilo zaad van de thuja, goed voor zo’n 70.000 zaden. Vanwege de aanwezigheid van bosdieren zoals reeën en muizen, is het gebied deels afgezet om het verlies van zaailingen te beperken. Verwacht wordt dat minstens de helft van de zaden het niet zal overleven.

Om het effect van de verschillende boomsoorten en omstandigheden te monitoren, worden gegevens zorgvuldig bijgehouden. Zo wordt onder andere gekeken naar welke soorten het snelst groeien en onder welke omstandigheden ze het beste gedijen.

Geduld vereist

Het succes van deze aanpak zal niet op korte termijn zichtbaar zijn. De betrokken bosbeheerders houden rekening met een periode van tien tot vijftien jaar voordat er echt conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van het zaaien op locatie. Maar de hoop is dat deze terugkeer naar oude technieken een nieuw hoofdstuk kan inluiden in het duurzaam beheren van bossen in Nederland.

04 april '25 (16:10)

Staatssecretaris van Defensie betreurt hoeveelheid natuurgebied dat is afgebrand bij heidebrand

Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie betreurt hoeveel natuurgebied is afgebrand bij de heidebrand in Ede. Volgens de gemeente Ede is 130 hectare heidegebied afgebrand. De brand ontstond doordat een rookgranaat tijdens een oefening van Defensie in een bosje werd gegooid. Het heidegebied is enorm droog, doordat het al weken niet of nauwelijks heeft geregend. De BBB-bewindsman zegt dat wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en of extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

04 april '25 (12:13)

ANWB publiceert nieuw boek met dertig uniek vliegtuigloze reizen in Europa

Het nieuwe boek ‘Vakantie zonder vliegtuig’ van de ANWB moet reizigers deze zomer inspireren om op reis te gaan door Europa zónder vliegreizen in te zetten. In het boek staan dertig uniek reisplannen zonder vliegtuig. Je kunt kiezen uit en uitgebreide rondreis of een korte city trip. Dit meldt ANWB.

04 april '25 (11:09)

Gemeente Ede waarschuwt mensen: 'Blijf weg bij de heide'

De gemeente Ede waarschuwt mensen om vrijdag niet naar het stuk heide te komen waar donderdag een grote brand uitbrak. "Blijf weg bij de heide. Het is gevaarlijk om op de heide te zijn vanwege de hoge temperaturen", schrijft de gemeente op haar website.

04 april '25 ( 9:05)

Bosbrand Ede onder controle, vuur nog niet uit

De grote brand op de heide in Ede is onder controle, meldt locoburgemeester Arnold Versteeg van Ede. Het vuur is echter nog niet gedoofd. "De brandweer zal nog langdurig bezig zijn met nablussen", zegt Versteeg. "Er zullen nog twee pelotons van de brandweer ingezet blijven voor het nablussen."

04 april '25 ( 9:00)

Aanleiding natuurbrand Ede ligt bij oefening van Defensie

De aanleiding van de natuurbrand die in de omgeving van Ede woedt, ligt in een oefening van Defensie, meldt de gemeente Ede. Het vuur is veroorzaakt door pyrotechnische middelen, bevestigt het ministerie van Defensie.

04 april '25 ( 8:50)

Bewoners in buurt van natuurbrand Ede geëvacueerd

In de buurt van de natuurbrand worden bewoners van een klein aantal huizen rondom het gebied geëvacueerd, meldt de gemeente Ede. "Het gaat om een dunbevolkt gebied", zegt een woordvoerder. Het gaat om woningen die liggen in de buurt van de N304. Om hoeveel mensen het gaat en of de evacuatie uit voorzorg is of uit nood is nog niet duidelijk.

04 april '25 ( 8:45)

Blushelikopter ingezet in bestrijding natuurbrand Ede

Een Chinook-transporthelikopter wordt donderdagavond ingezet bij de bestrijding van de grote natuurbrand bij Ede, meldt de luchtmacht. Eerder donderdag werd gemeld dat het vuur zich daar snel verspreidt en dat er sprake is van een "gigantische rookontwikkeling", zo zei een woordvoerder van de gemeente.

04 april '25 ( 8:30)

Grote natuurbrand in Ede: vuur verspreidt snel

Ten noorden van Ede is donderdag een grote natuurbrand uitgebroken. Het vuur verspreidt zich snel en is volgens de brandweer nog niet onder controle. Door de rookontwikkeling heeft de brandweer ook nog geen goed zicht op de omvang van de brand.

03 april '25 (13:48)

Maatregelen zijn nodig om slijtage van rivierbodem te stoppen

Maatregelen zijn nodig om slijtage van de rivierbodem in delen van de Maas en de takken van de Rijn te stoppen. Dat staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag heeft gepubliceerd. In de Waal tot aan Nijmegen en de Nederrijn tot Arnhem moet de rivierbodem zelfs worden opgehoogd.

03 april '25 ( 9:05)

Kans op natuurbrand in Drenthe vanwege aanhoudende droogte

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) heeft de alarmfase verhoogd naar fase 2. Er is namelijk een groter risico op natuurbranden. Er wordt nu door de Veiligheidsregio extra goed gecommuniceerd over het grotere risico op natuurbranden, aangezien het in de natuur erg droog is. Dat meldt RTV Drenthe.