Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tientallen meldingen van overlast door berkenwantsen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 31 juli 2014
47 sec


Sylvia Hellingman van Biocontrole stuurde dit vakblad een aantal foto's van overlast door de berkenwantsen in de gemeente Ruinen. Ook in andere gemeentes en bij andere adviseurs zouden op dit moment vee meldingen van overlast binnenkomen.

Diverse campings, woonwijken waar berkenbomen voorkomen worden geplaagd door de berkenwants Kleidocerys resedae. Ze komen de huizen, caravans en tenten binnen in grote getallen. In veel gevallen worden de nimfen van deze wantsen voor jonge teken aangezien. Volgens Hellingman zouden sommige vakantiegangers hebben hun vakantie hierdoor moeten afbreken. De berkenwants is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid maar kunnen hinderlijk zijn. Daarbij kunnen ze stinken waardoor mensen dat niet prettig vinden. De berkenwants wordt maximaal een halve centimeter en is kleurrijk. In bepaalde periodes kunnen ze in grote aantallen voorkomen. Normaal gesproken worden ze het meest gezien in de herfst op muren van huizen, langs schuren.

De berkenwantsen voeden zich met plantensappen, waar ze zich met de katjes van de berken voeden. De berkenwants overwintert als volwassen insect. Op dit moment zwermen ze uit en veroorzaken veel hinder bij mensen. Als de wantsen binnen zijn dan kunnen het beste worden verwijderd met een stofzuiger. In openbaar groen wordt dit moment een experimentele bestrijding uitgevoerd met insect parasitaire nematoden. Andere opties zijn er niet op dit moment. Langs de muren buiten worden ze verwijderd met een stofzuiger, om de overlast zo veel mogelijk te beperken.




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Silvia Hellingman
donderdag 31 juli 2014
De meeste meldingen bij BSI bomen services, Kuppen boomverzorging. In Drenthe zijn ook meldingen in Emmen, Hoogeveen. Vandaag ook meldingen van Gemeente Zutphen. Ik verwacht nog meer meldingen de komende dagen.
De wantsen overwinteren als volwassen insecten en door de zachte winter hebben ze goede zaken gedaan.
Gerard
woensdag 6 augustus 2014
Tot wanneer blijven we de overlast houden. In een bepaalde maand of week, het moet toch een keer stoppen.
Silvia Hellingman
donderdag 7 augustus 2014
Er zijn nog heel veel nimfen tussen de zaadjes van de berken. Ik verwacht nog zeker 3 weken.
H.van Maarseveen
donderdag 7 augustus 2014
Ik zelf houdt het erop,dat er teveel natuurlijke vijanden van deze stinkbeestjes gedood zijn.
Het natuurlijk evenwicht is verstoord......vanochtend om zes uur door de gemeente gespoten met Nematoden ik hoop dat het helpt we hebben 2 reusachtige berken staan vol met die vuiligheid ik wordt gillend gek heb al reusachtige jeuk door diabetes mellitus type ll. en nu kruipen die smerige dingen in mijn kleding huis en in mijn slaapkamer....mijn woongenot wordt KOMPLEET verstoord zaag die berken om die horen niet in een woongebied thuis net zomin als die enorme eiken vol met de eiken processierups waar ook niets tegen te doen is als enkel opzuigen.
Ik heb ook al van Pokon verdelgings middel tegen kruipend ongedierte gekocht kijken ze me lachend aan die wantsen heb je nog meer van dat lekker spul we lusten er wel pap van.
Thee buiten drinken is er niet meer bij ik kokhals als ik de reuk aan mijn theekopje bemerk!

Met vriendelijke groet H.van Maarseveen
Papaverstraat 12
5408AW
Odiliapeel
R.vermeulen
vrijdag 8 augustus 2014
Koptekst van dit artikel is erg misleidend.

Dit omdat dit formeel geen berkenwants is, maar een (grondwants ) die veel in berken voorkomt.
De echte berkenwants (Elasmuscha grisea) ziet er heel anders uit en is kleuriger.

MvrG.
R. Vermeulen
Silvia Hellingman
vrijdag 8 augustus 2014
Geachte heer Vermeulen,

Dit wordt nader uiteengezet in het volgende Natuurbericht van aanstaande zondag. Er zijn meerdere wantsen die zich ophouden in de berken en ook talrijk.

Berkenwantsen van het geslacht Kleidocerys resedae zijn insecten van maximaal een halve centimeter groot die grijsgroen, groen, of roodbruin van kleur zijn. Dat zijn eigenlijk grondwantsen die zich ophouden voornamelijk in berkenbomen. Zowel de volwassen individuen als de larven zuigen sappen uit de vruchten met hun zuigsnuit, incidenteel worden ze ook rhododendrons aangetroffen. Een andere berkenwants Elasmuscha grisea is ook talrijk in 2014, maar veroorzaakt geen hinder. Deze berkenwantsen hebben, zoals de naam het al aangeeft, een voorkeur voor de berk maar komen ook op andere loofbomen voor zoals els en lijsterbes. De berkenschild wants Elasmostethus interstinctus eveneens een wants die in berken te vinden is, maar ook deze veroorzaakt geen hinder. Het gaat hier uitsluitend over de grondwants van het geslacht Kleidocerys resedae.

Vriendelijke groeten,
Silvia Hellingman
bianca
zaterdag 9 augustus 2014
Ik wordt gillen gek van de jeuk en de geur... zit nu 8n een caravan op de veluwe ze zitten overal op je lichaam kleren.. ben meerdere keren aan het stofzuigen per dag om ze van het plafond en van de muren te krijgen… vorig jaar merkte ik ze al op maar werd ik voor gek verklaard :/
D bakker
maandag 11 augustus 2014
Woon in een flat en heb een berk voor me huis staan kan niet meer buiten zitten vind het smerig zitten ook in me huis op kleding echt smerig

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De International Flower Trade Expo 2025
dinsdag 3 juni 2025
t/m donderdag 5 juni 2025
GreenTech event
dinsdag 10 juni 2025
t/m donderdag 12 juni 2025
Zomerdagen bij GROEN-Direkt
dinsdag 10 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER