Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Fors hogere pachtnormen voor 2024

NIEUWS
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 17 juni 2024
47 sec


De pachtprijzen voor landbouwgrond blijven stijgen. Ook dit jaar zijn de normen voor los bouw- en grasland in alle gebieden hoger dan in 2023. De gemiddelde pachtnorm in 2024 is de hoogste sinds de invoering van het pachtprijzenbesluit in 2007. Op 1 juli 2024 gaan de nieuwe pachtnormen in.


De stijging van de pachtprijzen varieert van 16 procent in het Noordelijk weidegebied tot maar liefst 65 procent in Waterland en Droogmakerijen en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied. Elk jaar stelt de Rijksoverheid de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor landbouwgrond vast, gebaseerd op de gemiddelde bedrijfsresultaten, ook wel grondbeloning genoemd.

Oorzaak stijging

De pachtnormen worden berekend aan de hand van gemiddelde bedrijfsresultaten over een Voor de normen van 2024 geldt de periode 2018-2022 als basis, terwijl die van 2023 gebaseerd waren op 2017-2021. De verschillen in de bedrijfsresultaten tussen deze periodes bepalen de stijgingen. In de melkveehouderij telt 2017, een goed jaar niet meer mee, terwijl in plaats daarvan gerekend wordt met het zeer goede jaar 2022. In de akkerbouw steeg het inkomen in 2022 aanzienlijk ten opzichte van 2017.


Kritiek BLHB

De Bond voor Landpachters en eigen-grondgebruikers (BLHB) uit kritiek op de stijgingen. Volgens de organisatie zijn de representatieve bedrijven in enkele pachtregio's discutabel. In een persbericht reageert de bond kritisch op de representativiteit van bedrijven in de pachtregio's IJsselmeerpolders, Zuid-Limburg en Zuidwest-Brabant. De belangenbehartiger blijft pleiten voor meer transparantie en controle om de juistheid van de gegevens te waarborgen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER