 |
| 55 sec |
Milieubelasting:
Omdat Ultima is toegelaten als middel om onkruiden te bestrijden heeft er een uitgebreide toelatingsprocedure plaatsgevonden.
Hierbij komt het College van toelatingen (Ctgb) tot de conclusie dat de (milieu)risico's van Ultima zeer gering zijn. Belangrijke reden hiervoor is dat alle inhoudsstoffen van Ultima zeer snel en volledig (biologisch) afbreken. Volgens het Ctgb is er dan ook geen reden om Ultima niet in waterwingebieden te mogen gebruiken. Deze conclusies zijn gebaseerd op een verbruik van 2x 166 liter Ultima per hectare per jaar, terwijl de praktijk een verbruik laat zien van maximaal 20 liter/ha/ronde. Ook de mogelijke schade op 'niet doelorganisme', zoals insecten, wormen en in het water levende organismen vormen een belangrijk onderdeel van de toelatingsprocedure. Hier heeft het Ctgb geconcludeerd dat er geen aanvullende beperkende maatregelen nodig zijn om de 'niet doelorganisme' te ontzien. Belangrijkste reden hiervoor is dat het in Ultima aanwezige pelargonzuur, ondanks de naam, niet zuur is. Ultima heeft een pH van 8.4, en is dus niet bijtend op wormen en nuttige insecten zoals bijen. Al met al mag Ultima zich dus met recht 'ecologisch verantwoord' noemen.
Uitvoering: De afgelopen jaren is er veel ervaring opgedaan met de geautomatiseerde toepassing van Ultima. Met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde Weed-IT MkII Eco wordt het middel alleen aangebracht op de plekken waar daadwerkelijk onkruid staat. Omdat de uitvoeringsprijs van Ultima beduidend lager is dan die van niet-chemische technieken, adviseren wij om bij niet-chemisch beheer van onkruiden op verhardingen de moeilijk bereikbare plekken te beheren met Ultima. Hierdoor worden niet alleen de beeldbepalende obstakels beter gecontroleerd, bijkomend voordeel is dat de totale kosten van het beheer lager worden doordat de uitvoersnelheid van het niet-chemisch beheer kan worden verhoogd.
www.weekvanhetonkruid.nl
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|