Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rupsen bestrijden zonder synthetische middelen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 16 maart 2023
106 sec


Middelen zoals XenTari zijn effectief, maar vragen meer precisie en timing

Het voorjaar komt eraan en daarmee nadert ook het seizoen waarin rupsen actief zijn. Bestrijden met synthetische middelen kan niet meer. Een middel als XenTari is dan effectief. Het is daarbij belangrijk om voorbereid te zijn en maatwerk te leveren voor het moment waarop verschillende rupsen actief worden.

Rups van Limenitis arthemis die zich voedt met wilgenblaadjes, foto Wikimedia Commons
Rups van Limenitis arthemis die zich voedt met wilgenblaadjes, foto Wikimedia Commons

Bij de bestrijding van rupsen gaat het om een scala aan rupsen. Dat betekent dat er rupsen in diverse stadia in het voorjaar aanwezig zijn. Tot vorig jaar was er nog chemie beschikbaar om rupsen in diverse stadia van ontwikkeling te bestrijden. De chemie is zodanig robuust dat het moment van spuiten minder relevant is, omdat rupsen in diverse stadia goed werden bestreden, dus ook de grote rupsen. Ook hebben de synthetische producten meestal een werkingsduur van rond 10-14 dagen. Dus een eenmalige bespuiting op het juiste moment ruimde een breed spectrum aan rupsen op.

XenTari

Dit voorjaar kunnen niet meer met synthetische middelen bestreden worden. De laatste jaren wordt daarom het bacteriepreparaat XenTari, gebaseerd op Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai stam ABTS-1857 steeds meer gebruikt. Dit product wordt al veel ingezet in de glasteelten om rupsen te bestrijden, en ook steeds meer in de fruitteelt. In vergelijking met synthetische middelen vraagt dit soort middel meer precisie in tijdstip en omstandigheden. Xentari werkt namelijk bij jonge rupsen die beginnen met het vreten aan bespoten blad. Dit betekent dat bespoten moet worden op het moment dat de jonge rupsen actief beginnen te worden, en dit moment verschilt per soort.


Er moet bespoten worden op het moment dat de jonge rupsen actief beginnen te worden, en dit moment verschilt per soort

Sommige rupsen worden actief zodra de bladontwikkeling begint en de temperatuur begint toe te nemen. Andere rupsen blijven nog enkele weken in het winterspinsel en worden pas daarna actief. Ook zijn er soorten die bijvoorbeeld als pop in de grond overwinteren en pas in april of eind maart verschijnen. Om XenTari goed getimed in te kunnen zetten moet je weten welke rupsen aanwezig zijn en wanneer ze actief worden, afhankelijk van de omstandigheden. Waarnemingen in het voorgaande jaar helpen dus bij de optimale inzet van XenTari.

Herhaald spuiten

Als bekend is welke rupsen bestreden moeten worden, dan is het zaak om de rupsen zo jong mogelijk aan te pakken. De rups moet veel vreten om effectief bestreden te worden met XenTari. Meestal lukt dat niet in één bespuiting omdat de rupsen op verschillende plaatsen op de plant aanwezig zijn en er een variatie is in ontwikkelingssnelheid. Herhaal de bespuiting dus na 7 tot 10 dagen. Zijn er meerdere soorten rupsen aanwezig die op verschillende momenten actief worden, dan zal er gedurende meerdere weken gespoten moeten worden om het gehele spectrum te bestrijden.


Heldere voorjaarsdag

Belangrijk voor een effectieve bestrijding is toepassing op of voorafgaand aan een zonnige dag waarop de rupsen veel vreten. Een heldere voorjaarsdag met een zonnetje zorgt ervoor dat het hout of blad wordt verwarmd en de rups actief wordt. Door een goede vraat aan het bespoten blad krijgt de rups veel Bt binnen, waardoor deze sterft.


Spuit XenTari in een dosering van 1 tot 1.5 kilo per hectare, afhankelijk van het boomvolume. Meer informatie is te vinden op de website van Bayer Crop Science.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER