Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Spreiding door ruime verdubbeling containerveld

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, dinsdag 23 juli 2024
133 sec


Boomkwekerij E. de Jong anticipeert op de toekomst

Het seizoen voor het rooien van bomen uit de volle grond wordt steeds korter. Dat betekent veel benodigde handen in een heel korte tijd en een onbalans in de omzetspreiding. Erwin de Jong van Boomkwekerij E. de Jong legt uit waarom het in de toekomst voor boomkwekerijen steeds belangrijker zal worden om daar een oplossing voor te vinden.

Erwin de Jong: 'We breiden ons containerveld uit om de afzet over het jaar te kunnen spreiden.'
Erwin de Jong: 'We breiden ons containerveld uit om de afzet over het jaar te kunnen spreiden.'

Boomkwekerij E. de Jong in Dongen bestaat al zeker 30 jaar. Alweer jaren geleden begonnen Erwin en Janny de Jong met het kweken van voornamelijk enten en oculaties. Hun zonen, Jacco en Luc de Jong, werken inmiddels ook in het bedrijf. Naast het bestaande brede assortiment leggen zij de focus op drie keer verplante bomen en op de containervelden. Anno nu omvat Boomkwekerij E. de Jong zo'n 50 hectare laanbomen, vormbomen en meerstammige bomen in de volle grond en 1,5 hectare containerveld.
Van de vollegrondsbomen en containers wordt 80 procent geëxporteerd naar kwekerijen en groenvoorzieners in heel Europa. Slechts het vijfde deel blijft in Nederland. De ondernemers kiezen bewust voor een breed assortiment in de maten 12-14 tot 20-25. Op de website staat een uitgebreid assortimentsoverzicht, met drie keer verplante bomen, hagen, spillen, meerstammige bomen en hagen. Op de containervelden staan voornamelijk bomen in de maten 10-12 en 12-14 en meerstammige en vormbomen. Het assortiment bomen in containers is net zo breed als dat van de vollegrondsbomen. Binnenkort wordt ook de voorraad daarvan aanzienlijk groter, want de kwekerij breidt uit.


Langer leverseizoen

'Binnenkort breiden we ons containerveld uit van 1,5 naar 4 hectare', vertelt Erwin de Jong. 'We kiezen daarvoor omdat de seizoenen steeds korter worden en omdat we veel leveren in Litouwen, Estland, Letland, Polen, Slowakije en de Scandinavische landen.' Dat vergt wellicht wat uitleg: 'Voorheen konden we begin oktober al beginnen met rooien. Dat kan nu niet meer; de bomen gaan in november pas in rust. Vervolgens moeten we keihard aan de slag, want in maart lopen ze alweer uit. Dat betekent dat we maar een paar maanden per jaar bomen uit de volle grond kunnen leveren. Dat is een heel korte periode voor het realiseren van je omzet; dat maakt je bedrijf kwetsbaar. Door ook meer te gaan leveren in container, creëer je spreiding in het werk en in de omzet. In container kunnen we onze producten veel langer blijven leveren. Alles wat in pot staat, kun je verhandelen, het hele jaar door.'


'Spreiding van werkzaamheden en omzet is in de toekomst noodzakelijk voor bedrijven als het onze'

De Jong focust zich al jaren op de eerdergenoemde landen en dit begint nu vruchten af te werpen. Doordat de bomen in containers staan, kunnen ze toch in deze landen geleverd worden, ook al staan ze hier in Nederland al volop in het blad.

Het containerveld wordt deze zomer fors uitgebreid.

Meer kennis, meer mogelijkheden

De Jong: 'Onze zonen, Jacco en Luc, die het bedrijf gaan voortzetten, zijn enthousiast over deze uitbreiding. Zij zien kansen en willen hier graag mee doorgaan. Wij zijn begonnen met slechts enkele relaties, onder meer in Denemarken. Dan ga je zoeken naar meer contacten en dat lukte. Zo blijf je nadenken en zoeken. In de wat noordelijker gelegen landen is het klimaat anders en komen de bomen wat later op gang. Dergelijke kennis doe je op en daar speel je op in. Of niet, natuurlijk, net wat je wilt. Wij doen dat wel. Persoonlijk denk ik dat deze spreiding, die wij invullen met een groter containerveld, in de toekomst noodzakelijk wordt. We hebben ook dit jaar weer een kort seizoen gehad; het is duidelijk anders dan jaren geleden. Je hebt in een korte tijd heb veel en goede mensen nodig. Je moet zoveel handel wegwerken dat het haast niet te bolwerken is. Dat blijft zo, natuurlijk, maar het is goed dat we ook de rest van het jaar wat meer kunnen afzetten.'
Het primaire doel van het containerveld is het vergroten van de voorraad en daarmee de beschikbaarheid. Assortimentsverbreding is niet direct het oogmerk, maar staat wel jaarrond op het netvlies van de ondernemende familie. Het nieuwe containerveld wordt deze zomer gerealiseerd.


De nieuwe generatie zet onder andere in op containers.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedagen boomkwekerij Compas Agro
woensdag 4 september 2024
t/m woensdag 25 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024
Vooraankondiging Velddag demobedrijf Vaste Plantenkwekerij maatschap Lucassen
vrijdag 6 september 2024
t/m vrijdag 6 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER