Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

EU-Handelsprogramma ook interessant voor tuinbouwondernemers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 12 oktober 2022
116 sec


Na omzetverlies Brexit: benut exportpotentieel in EU en G20-landen

Nederlandse ondernemers die omzetverlies hebben geleden door Brexit, kunnen aanhaken bij het EU-Handelsprogramma. Ook voor de sierteelt liggen hier kansen. Volgens onderzoeksbureau Ecorys worden ook daar nog miljoenen aan exportkansen niet benut.


Sinds Brexit is de export naar het VK met gemiddeld 20% afgenomen. Ecorys onderzocht of Nederlandse bedrijven deze verloren omzet elders kunnen terugverdienen. De conclusie: er is volop ruimte om het verlies goed te maken, maar deze kansen zijn nog voor een groot deel onbenut. Het EU-Handelsprogramma is opgericht om bedrijven te helpen deze exportkansen te ontdekken. Het programma is toegankelijk voor bedrijven die kunnen aantonen dat ze door Brexit omzetverlies hebben geleden.

Tachtig miljard euro onbenut

In opdracht van RVO onderzocht Ecorys welke afzetmarkten het meest kansrijk zijn. Uit het rapport 'Identifying market opportunities for Brexit-affected sectors' blijkt: er ligt binnen de EU in totaal voor 40,2 miljard euro aan onbenut exportpotentieel. In de G20 buiten EU nog eens voor 38,1 miljard euro. Er ligt dus voor bijna 80 miljard euro aan kansen voor de Nederlandse export, die nog benut kunnen worden. In veel landen is de import uit het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit namelijk flink gedaald. Die daling biedt ruimte voor import uit andere landen, waaronder Nederland.


Kansrijke afzetmarkten

Voor bepaalde sectoren springen enkele landen en gebieden eruit als bijzonder kansrijk; hierbij wordt ook de export van planten en bloemen genoemd. In Duitsland heeft de Nederlandse akker- en tuinbouw al een relatief groot marktaandeel (31%). Toch ligt er door de totale marktomvang van 35 miljard euro en de sterke afname van import uit het Verenigd Koninkrijk (daling van 65%) nog exportpotentieel. In het bijzonder voor fruit (93 miljoen), planten en bloemen (741 miljoen) en groenten (1,1 miljard euro). Net als Duitsland biedt ook Zuid-Europa veel kansen voor de Nederlandse akker- en tuinbouwsector, met name voor planten en bloemen, groenten en knollen en voedingsmiddelen. De vraag is het grootst in Spanje, Portugal en Italië. In Italië bijvoorbeeld is de import uit het VK sterk afgenomen (daling van 47% akker- en tuinbouw, 33% voedingsmiddelen). Dit biedt nieuwe kansen voor export vanuit Nederland. Ook elders binnen en buiten Europa ligt er voor miljoenen aan onbenut exportpotentieel.


In Duitsland ligt er door de totale marktomvang en de sterke afname van import uit het Verenigd Koninkrijk nog exportpotentieel ... in het bijzonder voor planten en bloemen: 741 miljoen

Kansen ontdekken

Veel bedrijven hebben onvoldoende kennis en ervaring in huis om de genoemde exportkansen effectief te benutten. Daarom kunnen bedrijven die zijn benadeeld door Brexit, via het EU-Handelsprogramma ontdekken welke kansen er liggen en hoe die zijn te verzilveren. Dit programma biedt gratis ondersteuning bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke afzetmarkten in het buitenland. Er zijn geen verplichte onderdelen, het programma kan op maat worden ingevuld. Bijvoorbeeld in de vorm van een training, advies bij het bepalen van de handelsstrategie, of deelname aan een vakbeurs of handelsmissie.


EU-Handelsprogramma: voorwaarden, informatie en aanmelden

Het EU-Handelsprogramma is opgezet in opdracht van de Europese Unie, onder meer in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De uitvoering ligt bij RVO. Voor het EU-Handelsprogramma is in totaal 32 miljoen euro beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), een EU-fonds voor ondernemers die benadeeld zijn door Brexit.
Het EU-handelsprogramma loopt tot en met 2023 en is toegankelijk voor bedrijven die vóór Brexit al handel dreven met het Verenigd Koninkrijk en die vervolgens zakelijk zijn benadeeld door Brexit. Dit moet aangetoond worden met diverse documenten over 2019, 2020 en 2021. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website van RVO.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER