Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Natte omstandigheden in de ochtend: Botrytis ligt op de loer!

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 9 september 2022
83 sec


Preventieve werking Geoxe voorkomt infecties

Het is de warmste zomer in de afgelopen decennia geweest en in alle regio's is er sprake van een watertekort. Botrytis is dan niet de eerste ziekte die bij je opkomt als bedreiging voor je gewas. Nu het najaar langzamerhand gaat invallen, kan het overdag nog wel warm zijn, maar de avonden en nachten zijn aanmerkelijk koeler, waardoor de boomkwekerijgewassen vaak nat de nacht uitkomen.

Caroline van den Hoek
Caroline van den Hoek

'Deze natte omstandigheden in de ochtend zijn ideaal voor Botrytis om toe te slaan,' zegt Caroline van den Hoek, crop advisor bij Syngenta. 'Zeker als er wonden in het gewas aanwezig zijn. De meest ideale situatie voor kieming van Botrytis sporen is als de luchtvochtigeheid rond de 90% ligt en dat is nu 's ochtends in veel gevallen de standaard. Na het kiemen van de sporen kan er binnen twee tot vier uur sprake zijn van infectie van de plant. Blijf dus alert op de eerste symptomen en zet tijdig gewasbeschermingsmiddelen in. Wacht dus niet te lang af en geef Botrytis geen kans.'

Botrytis in roos
Sinds vorig jaar heeft Syngenta het middel Geoxe, met de werkzame stof fludioxonil, toegelaten in diverse sierteelt- en boomkwekerijgewassen. Geoxe heeft een sterke werking op Botrytis (en Colletotrichum) als het vooral preventief toegepast wordt in een dosering van 0,5 kg per hectare. Geoxe mag twee keer per jaar ingezet worden met een minimum interval van tien dagen tussen de bespuitingen. Daarnaast is Geoxe ook erg zacht voor de meeste gewassen.

Werking

Van den Hoek: 'Geoxe verstoort de waterhuishouding van de sporen. Zodra fludioxonil in contact komt met de schimmelsporen, wordt de osmoseregulatie in de cel voorkomen en nemen de sporen zeer snel water op todat ze uiteindelijk uit elkaar barsten. De kieming en uitgroei van de sporen wordt zo direct op het bladoppervlak verstoord en er kunnen geen nieuw infecties ontstaan.
Geoxe werkt het beste als het gewas goed bedekt is. Fludioxonil wordt snel opgenomen door de waslaag van de plant, maar kan zich niet herverdelen binnen de plant. Een goede bedekking van het gewas is dus belangrijk om een goede duurwerking te krijgen. Geoxe is door de snelle opname binnen een uur na aanbrengen al regenbestendig en kan niet meer afgewassen worden.'


Werking van fludioxonil

Verschillende middelen

'Om resistentie te voorkomen is het belangrijk om goed af te wisselen tussen de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen,' sluit Van den Hoek af 'Controleer de chemische groep en probeer niet dezelfde chemische groepen achter elkaar in te zetten. Op het Syngenta Expert Center is nog meer informatie over Botrytis te vinden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER