Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Albert de Vries droomt van plek Boot & Dart in Europese top 10

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 1 oktober 2020
230 sec


Boot & Dart behoort qua grootte in ieder geval tot de absolute top van Nederland. Vriend en vijand bewonderen de manier waarop dit bedrijf in Nederland aanbestedingen wint en tegelijk ook onder de radar opereert. Ook Europees wil Boot & Dart doorgroeien. De nieuwe directeur Albert de Vries, per 1 september aangetreden, droomt zelfs van een plek in de Europese boomkwekerij-top 10.


Ongeveer dertien jaar geleden begon vader Jan de Vries als directeur bij het Boskoopse bedrijf Boot & Co, waar door het overlijden van directeur-eigenaar Jack Boot een acuut leiderschapsprobleem was ontstaan. Vanaf dat moment ging het snel. Al na enkele jaren kocht Jan de Vries 100 procent van de aandelen van de familie Boot. Weer enkele jaren later nam Boot & Co collega-concurrent Darthuizer over - een overname overigens die door de familie De Vries hardnekkig een fusie wordt genoemd. Inmiddels heeft de familie ook de laatste pluk aandelen van het oude Darthuizer in haar bezit en zijn tot de holding ook twee grote vasteplantenbedrijven toegetreden: Griffioen Wassenaar, waarvan het hoofdkantoor is verhuisd naar Boskoop, en recent De Noordhoek vaste planten, waar in de coulissen Sicco de Boer (ex-Decker-Jacobs) wordt klaargestoomd om de rol van directeur over te nemen. Overigens heeft Albert de Vries direct weinig van doen met Griffioen en De Noordhoek. Van deze bedrijven wordt verwacht dat ze hun eigen broek ophouden. Wel zijn er sterke leveranciersrelaties.

Elders opgegroeid

Voor de huidige directeur Albert de Vries is een groot deel van het bovenstaande alweer geschiedenis: 'Ik ben niet opgegroeid op dit bedrijf, maar op het vorige bedrijf van mijn vader, handelskwekerij De Dryaden in Lelystad.' Boot & Dart is nu een jaar of tien eigendom van de familie De Vries. In die periode is er enorm veel gebeurd. Op dit moment bedraagt de jaarlijkse omzet ongeveer 35 miljoen; dat is aanmerkelijk meer dan de 25 miljoen van vijf jaar geleden. Albert de Vries: 'Wij zijn enorm gegroeid door de fusie met Darthuizer in 2015.' Bijzonder trots is De Vries junior op het feit dat zijn bedrijf als enige in de sector grootschalig bezig is met het ontwikkelen van nieuwe cultivars specifiek voor openbaar groen. Dat is echter niet het enige waar junior tros op is; op 1 september - tegelijk met het aantreden van De Vries als directeur - opende Boot & Dart ook een nieuw hoofdkantoor. Boot zat al sinds mensenheugenis aan het Rijneveld, maar de kantoren daar waren veel te klein voor het groeiende leger verkopers, inkopers en logistiek medewerkers. Achter in het perceel op de Halve Raak heeft het bedrijf nu een compleet nieuw kantoor betrokken, dat meer recht doet aan de status van het bedrijf zonder protserig te zijn. De Vries over zijn nieuwe kantoor: 'Wij gaan voor kwaliteit zonder opsmuk.' Het enige wat De Vries oprecht schijnt te spijten, is dat er door corona geen gelegenheid is om de markt, klanten, omwonenden en leveranciers te tonen hoe het nieuwe pand eruitziet op een of meerdere open dagen. Boot & Dart produceert in Boskoop op ongeveer 5 hectare; dat is betrekkelijk weinig als je het vergelijkt met de belangrijkste productielocatie in Zundert, waar op ongeveer 120 hectare wordt geproduceerd. Overigens zijn er ook in Zundert plannen om nieuwe bedrijfshallen en kantoren te bouwen. De grond daarvoor is al gekocht. De Vries junior zegt daarover: 'Eerst maar eens sparen. We hebben nog geen vastomlijnde planning om echt te gaan bouwen in Zundert.'


De directeur kondigt aan dat er binnen een of twee jaar een opvolger van Geranium 'Rozanne' zal wordt geïntroduceerd


Selectie

In de markt waarin Boot & Dart opereert, is het een grote uitzondering: een bedrijf dat grootschalig inzet op selectiewerk. De reden daarachter is tweeledig. Nieuwe soorten hebben, als het goed is, eigenschappen die beter aansluiten bij wat klanten in het openbaar groen verwachten. Daarnaast kun je je met nieuwe soorten beter onderscheiden als het je lukt deze in een bestek te laten opnemen. De Vries junior wil onverminderd doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe soorten en lijkt zelfs het tempo waarmee ze worden geïntroduceerd te willen opschroeven. Iedereen weet dat het vele jaren kost om een nieuwe soort te ontwikkelen. Dat mag van De Vries in de toekomst wel wat sneller: 'We mogen iets minder voorzichtig zijn en wat sneller nieuwe soorten op de markt brengen.' Over wat we dan exact mogen verwachten, blijft De Vries vaag, met één uitzondering: de nieuwbakken directeur kondigt aan dat er een opvolger van Geranium 'Rozanne' in de pipelijn zit, die binnen een of twee jaar zal worden geïntroduceerd. Bijzonder is verder dat het bedrijf op veel fronten bezig is nieuwe soorten te ontwikkelen, van rozen tot vaste planten, inclusief - op kleinere schaal - zelfs laanbomen. De belangrijkste selectiecriteria die Boot & Dart daarbij hanteert, naast gezondheid en bloeikracht, zijn biodiversiteit en geur. Compacte groei is ook een belangrijk aspect. In de openbare ruimte wil men vanwege verkeersveiligheid en sociale veiligheid meestal geen heel hoge planten, maar plantengroepen waar je makkelijk overheen kunt kijken.


'Het bewijs voor het enorme belang van groen ligt er, maar blijven de budgetten ook intact?'

Een andere tak waarmee De Vries de komende jaren wil doorgroeien, is biologische productie. Dat aandeel zal volgens hem sterk worden uitgebreid, simpelweg omdat hier een groeiende vraag naar is bij institutionele klanten. De Vries: 'Wij zijn een van de weinigen die Skal-gecertificeerde producten kunnen leveren. Wij zijn bij uitstek in staat om biologisch geteelde producten te leveren, van vaste plant tot laanboom.' Hij bevestigt dat biologische productie iets is wat klanten vaak wel willen, maar dat er op dit moment nog een groot gat zit tussen willen en in de praktijk ook echt doen: 'Veel gemeentes zijn hier nog niet op gefocust.'
Op korte termijn veel belangrijker is de vraag wat de budgetten gaan doen onder invloed van de huidige coronacrisis. Het wetenschappelijk bewijs voor het enorme belang van groen ligt er, maar blijven de budgetten ook intact?


'Wij zijn een van de weinigen in de sector die Skal-gecertificeerde planten voor het openbaar groen kunnen leveren'

Bedreigingen

Corona en kortingen op gemeentelijke budgetten zijn niet de enige bedreigingen waar het bedrijf mee geconfronteerd wordt. Boot & Dart opereert internationaal en heeft dus ook te maken met de internationale markt. Een harde brexit is voor Boot & Dart vervelend, maar geen halszaak. Wat wel dramatisch kan zijn, is een Xylella-uitbraak. Dat is in potentie veel bedreigender dan een harde brexit of krimpende budgetten, omdat in dat geval de sector in Boskoop of Zundert echt stil komt te liggen.


Overdracht

Sinds 1 september heeft Albert de Vries de functie van statutair directeur van Boot & Dart. Daar is een lange voorbereiding aan voorafgegaan. Hij heeft al zeven jaar in het bedrijf gewerkt en op alle afdelingen ervaring opgedaan. Dat hij nu directeur is, wil niet zeggen dat De Vries senior helemaal verdwijnt: 'Jan blijft op de achtergrond beschikbaar als ik hem nodig heb.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES

Tuesday 17 May 2022
Dat gaat je zeker lukken wat een fantastisch bedrijf wat zou Arie boot trots zijn geweest op jullie mijn neef wat een werklust altijd gehad een bijzondere man was het en erg lief.
We hebben het geweldige boek ontvangen van het nieuwe elan.
Bouwen aan de toekomst ga zo door.
Gr ottoboot2@outlook.com
Volle neef van arie

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER