Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Donner und Blitz

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 9 oktober 2024
74 sec


Het afleverseizoen moet nog beginnen en veel boomkwekers lijken weer af te stevenen op een ongeëvenaard en historisch goed seizoen. Ik heb een belrondje van vier boomkwekers gedaan en hoewel dat zeker geen representatief wetenschappelijk onderzoek oplevert, is het beeld opvallend uniform: glunderende boomkwekers die alle vertrouwen in de toekomst hebben. Zelfs dark clouds boven de Engelse eilanden en Donner und Blitz berichten over de Duitstalige landen lijken weinig roet in die juichstemming te kunnen gooien.


Zelfs dark clouds boven de Engelse eilanden en Donner und Blitz berichten over de Duitstalige landen lijken weinig roet in die juichstemming te gooien

Dat is natuurlijk mooi nieuws en een bevestiging van wat ik op deze pagina al vaker heb geconcludeerd. Je zou kunnen stellen dat de boomkwekerij op dit moment aan de goede kant van de geschiedenis thuishoort. In een maatschappij waar vergroening en duurzaamheid steeds belangrijker worden, kan de beurskoers van de sector wel een paar tikken verwerken. Met andere woorden: ondanks zaken die op korte termijn de markt kunnen verstoren, is de langetermijnprognose voorlopig nog zo sterk en optimistisch dat de meeste seinen op groen blijven staan.

Plannen van het kabinet bijvoorbeeld om migratie te beteugelen en het voor buitenlandse medewerkers minder aantrekkelijk te maken om hier te werken

Natuurlijk zijn er ook wel bedreigingen. Plannen van het kabinet bijvoorbeeld om migratie te beteugelen en het voor buitenlandse medewerkers minder aantrekkelijk te maken om hier te werken, kunnen op termijn natuurlijk een enorme rem op de ontwikkeling van de sector zetten. Terwijl - en ook daar heb ik geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan - de situatie rondom buitenlandse medewerkers in de boomkwekerij meer dan prima in orde is. De minder bonafide uitzendbureaus die vooral voor bijvoorbeeld de logistieke sector werken, hebben wat dat betreft wel wat uit te leggen. Want de weerstand die tegen dit soort arbeid is ontstaan, is natuurlijk wel te begrijpen. Als je dit soort zaken niet goed en netjes regelt, is de maatschappelijke schade veel en veel groter dan de economische winst en pikt de gewone burger het niet dat zij de rekening in de vorm van overlast moeten betalen. Terwijl ondernemers de winst van aantrekkelijke uurtarieven kunnen verzilveren. En dat geldt al helemaal in de huidige politieke wind.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dag van Innovatiekringen boomkwekerij
donderdag 17 oktober 2024
Trade Fair Aalsmeer
dinsdag 5 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Sorteertafels
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Zijschudlichter
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Kluitsteekmachine
vrijdag 11 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER