Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ctgb publiceert Jaarverslag 2023: snellere doorlooptijd en meer inzicht in gezondheidseffecten

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 13 mei 2024
45 sec


Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft het jaarverslag over 2023 gepubliceerd. Er werden 165 aanvragen ontvangen voor gewasbeschermingsmiddelen en 138 voor biociden. Een klein deel daarvan werd niet toegelaten.


Om het jaarverslag toegankelijk te maken is een 'Jaarbeeld' toegevoegd, met de inhoud van het jaarverslag samengeperst tot twee A4'tjes.. Daaruit blijkt dat in Nederland eind 2023 in totaal 1058 gewasbeschermingsmiddelen waren toegelaten, en 1826 biociden. Van de 165 aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen werd 6% geheel afgewezen, bij 15% werd de aangevraagde toepassingen afgewezen en bij 45% de gebruiksvoorschriften aangescherpt. Van de 138 aangevraagde biociden werd 10% geheel afgewezen, bij 10% de toepassingen afgewezen en bij 77% de gebruiksvoorschriften aangescherpt.

Beoordelingen

Naast de boordeling geeft het Ctgb ook advies gegeven over vrijstellingen voor specifieke toepassingen. Hiervan waren er 19 voor gewasbeschermingsmiddelen en 2 voor biociden.
Verder wordt in het Jaarbeeld onder meer het positieve advies over de herbeoordeling van glyfosaat genoemd, net als adviezen over de beoordeling van middelen in relatie tot de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Op het gebied van duurzaamheid noemt het jaarverslag de voorbereidingen voor het Verduurzamingsloket, het aanscherpen van de procedure voor het toelaten van niet-chemische middelen en laag-risicomiddelen.


Toekomstperspectief

Voor de toekomst richt het Ctgb zich op kortere doorlooptijden, verduurzaming van het middelenpakket en een beter inzicht op de lange termijn-gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER