Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rechterlijke uitspraak Roermond: 'Gezondheid omwonenden belangrijker dan commercieel belang teler'

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 13 mei 2024
117 sec


Lelieteler in Sevenum mag geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken naast woonwijk

De kort geding-rechter in Roermond vindt dat er een reële kans is op gezondheidsschade van de omwonenden en hun kinderen, als een teler lelies gaat kweken naast een woonwijk in Sevenum. Die gezondheid is volgens de rechter belangrijker dan het commerciële belang van de teler. Daarom verbiedt de rechter de teler om de - toegelaten - middelen te gebruiken. Dit meldt rechtspraak.nl in een nieuwsbericht.


In Sevenum wil een teler lelies gaan telen naast een woonwijk. Omdat voor de lelieteelt vaak en veel gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten, zijn de omwonenden bang voor gezondheidsschade voor henzelf en hun kinderen. De omwonenden hebben daarom in kort geding, dat op 18 april 2024 plaatsvond, een verbod op het gebruik van de middelen verzocht. In een uitspraak op 8 mei heeft de rechter het verbod toegewezen vanwege de reële kans op gezondheidsschade van de omwonenden en hun kinderen.

Toegelaten

De teler is van mening dat de middelen veilig zijn omdat ze zijn toegelaten het Ctgb. Bovendien wil hij de akker maar eens in de tien jaar gedurende maximaal een half jaar voor de lelieteelt gebruiken. Om de omwonenden tegemoet te komen, heeft hij aangeboden een bufferzone van 50 meter te hanteren en 'groene' middelen spuiten. Ook wil hij een spuitmachine met driftreductie gebruiken waardoor de wind de gewasbeschermingsmiddelen niet naar de omwonenden toe waait.


Toelating niet doorslaggevend

Dat de middelen zijn getest en goedgekeurd, betekent niet dat de middelen veilig zijn voor mensen, vindt de rechter. Bij het testen van de middelen wordt namelijk niet getest op neurologische gevolgen die pas op de lange termijn optreden, zoals de ziekte van Parkinson. Ook wordt bij de testen geen onderzoek gedaan naar ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.


Gezondheidsschade

De rechter verwijst naar rapporten van de Gezondheidsraad en het RIVM uit 2020 en 2021 waarin een verband is gelegd tussen het gebruik van de middelen en zogenaamde neurodegeneratieve ziektes als Parkinson bij volwassenen, maar ook prenatale ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Dit blijkt uit internationale wetenschappelijke onderzoeken. Dit algemene verband zegt echter niet welke middelen in welke hoeveelheid gezondheidsschade opleveren. Dat moet nog verder worden onderzocht.


De rechter verwijst naar rapporten van de Gezondheidsraad waarin een verband is gelegd tussen het gebruik van de middelen en ziektes als Parkinson

In de zaak is advies ingewonnen van emeritus toxicoloog Martin van den Berg (UU), die stelt dat zeven van de 'groene' middelen die de teler wil gaan spuiten een reële kans te geven op ernstige neurologische gezondheidsschade. Voor volwassenen, maar ook voor de hersenontwikkeling van kinderen tijdens zwangerschap en tijdens het opgroeien.

Dichtbij

Een deel van de omwonenden woont binnen tien meter afstand van de beoogde akker. De voorgestelde bufferstrook van vijftig meter vond de rechter niet voldoende. Uit een onderzoek van het RIVM uit 2019 bleek namelijk dat restanten van gewasbeschermingsmiddelen werden gevonden in de buitenlucht bij woningen tot 250 meter afstand, in het huisstof, op de deurmat en in de urine van omwonenden. En dat terwijl er tijdens het spuiten in dit onderzoek geen meetbare drift was.


Bewezen veilig voor mens, dier en milieu

LTO Nederland en de bollentelersbond KAVB vinden dat de uitspraak voorbijgaat aan de geldende toelatingseisen voor gewasbeschermingsmiddelen. Telers moeten er vanuit kunnen gaan dat middelen die door het Ctgb zijn toegelaten daadwerkelijk ingezet kunnen. Ook vinden beide organisaties dat middelen bewezen veilig moeten zijn voor mens, dier en milieu. Dat is immers ook in het belang van agrarische ondernemers zelf, hun gezinnen en hun werknemers, aangezien zij ook 'omwonenden' zijn. De belangenorganisaties vinden dat er nader onderzoek gedaan moet worden als hier twijfels over zijn.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER