Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Watercrisis! Balanceren tussen overvloed en tekort...

ARTIKEL
SUBSTRATEN EN BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Stefan Even, Compas Agro, dinsdag 16 april 2024
53 sec


Column van Stefan Even

Dat de natuur de touwtjes in handen heeft en wij er als mensheid weinig invloed op hebben, is het afgelopen halfjaar weer overduidelijk. Een overmaat aan water heeft in de land- en tuinbouwsector geleid tot grote problemen met oogst- en rooiwerkzaamheden en heeft grote invloed op plantgezondheid en kwaliteit.


Hoe kunnen we hierop anticiperen? Afvoeren is de laatste tijd noodzaak geweest om percelen begaanbaar te maken. Of hadden we ook wat moeten opslaan voor drogere tijden? Waar we momenteel nog water in overvloed hebben, biedt dit geen garantie voor voldoende water voor het komende groeiseizoen.

We zijn alweer bijna vergeten dat we de laatste vijf jaar een aantal kurkdroge zomers meegemaakt hebben. In deze jaren waren we blij met iedere druppel regenwater, sloten we sloten af om water vast te houden, en waren de regenhaspels niet aan te slepen. Tekorten liepen op en het was nauwelijks denkbaar dat het grondwaterpeil weer op het oude niveau zou komen. Inmiddels weten we dat er na de droogte ook overvloed op de loer ligt.

Boomkwekers zijn veerkrachtig, flexibel en innovatief! De laatste decennia hebben we als sector laten zien dat innoveren in onze genen zit. Het wapenen tegen de grillen van Moeder Natuur hoort bij het spelletje dat we met passie spelen: het kweken van kwalitatief goede en visueel aantrekkelijke planten.

Het afgelopen halfjaar zijn we weer op scherp gezet. Dit gaat zeker weer leiden tot aanpassingen en innovaties om nog beter voorbereid te zijn op de grillen van de natuur in de toekomst.

Stefan Even is teeltadviseur boomkwekerij en vaste planten bij Compas Agro

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER