Minder bacterievuur dit jaar, mede dankzij bewustwording bij bedrijven |
|
|
|
|
 |
| 50 sec |
Ook gunstige weersomstandigheden
Naktuinbouw meldt voor dit jaar substantieel minder bacterievuurbesmettingen dan in 2022. Volgens de organisatie is dat deels te danken aan meer bewustwording bij bedrijven: 'Goede eigen controles en bedrijfshygiëne op de kwekerijen zijn belangrijk en noodzakelijk in de strijd tegen bacterievuur.'
| Een door bacterievuur aangetaste meidoorn |
Bacterievuur wordt veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora, die grote schade kan aanrichten aan zowel meidoornhagen als aan fruit- en laanbomen. In 2022 werden nog 250 vondsten gedaan van bacterievuuraantastingen. In 2023 zijn dat er 150. Dat geldt voor de groene ruimte, fruitteelt en kwekerijen. Met name in de kwekerijen was er een behoorlijke afname van de besmettingen. Naast eigen controles en bedrijfshygiëne draagt ook het controleren van de omgeving rondom kwekerijen bij aan het voorkomen van uitbraken.
Weer
Daarnaast speelde het gunstige weer een rol. Warm weer in combinatie met vochtige omstandigheden lokken uitbraken van bacterievuur uit; precies wat er gebeurt als vaak tijdens warme dagen beregend moet worden. Dit jaar was het weer een stuk natter en was beregenen tijdens warme dagen minder aan de orde.
Bufferzones
Naktuinbouw controleert op bacterievuur in de bufferzones die wettelijk zijn vastgesteld. Binnen de bufferzones is bestrijding van bacterievuur verplicht en is het aanplanten van een aantal voor bacterievuur gevoelige planten, zoals wilde meidoorn (Crataegus), verboden. Dankzij het bufferzonesysteem blijven bomen en planten uit die gebieden verhandelbaar in de EU. Buiten de bufferzones is bestrijding van bacterievuur niet verplicht; toch is het belangrijk ook daar besmette planten te verwijderen en vernietigen, om aantasting van productiepercelen voorkomen.
|
| LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
| Er zijn nog geen reacties. |
|
|
 | |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|