Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onderbroekenlol: bewustwording over gezonde bodem

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 20 oktober 2023
60 sec


Greenport Duin- en Bollenstreek start ludieke actie bij basisschool in Voorhout

Wat blijft er na twee maanden over van een onderbroek als je die ingraaft in de grond? Die vraag staat centraal bij de Onderbroeken Challenge in de Duin- en Bollenstreek. Hoe minder er van de onderbroek over is, hoe gezonder het bodemleven.

Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek
Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek

Onderbroekenlol is populair bij kinderen, maar ook volwassenen doen er graag aan mee. Dat blijkt in de Duin- en Bollenstreek als op 12 oktober de eerste onderbroek van de Onderbroeken Challenge wordt ingegraven bij basisschool De Avonturier in Voorhout.

Serieus

Het doel van de onderbroekenactie is wel serieus: aandacht voor een gezond bodemleven. De Onderbroeken Challenge vloeit voort uit onderzoek over bodemleven, bodemkwaliteit, circulariteit en biodiversiteit in de Duin- en Bollenstreek waarbij Greenport Duin- en Bollenstreek betrokken is.


Twee maanden bodemleven

Op twaalf plekken in de Duin- en Bollenstreek zijn onderbroeken ingegraven. Zoals snijbloemenpercelen, voor- en achtertuinen, de moestuin van basisschool de Avonturier en langs de route van de Duin en Bollen Vierdaagse. Na twee maanden, op 12 december, worden ze weer opgegraven. Hoe minder er van de onderbroek over is, des te beter. Dit betekent dat er veel levensvormen zoals diertjes en schimmels in de bodem zitten die natuurlijke materialen zoals plantenresten (en een katoenen onderbroek) eten en verwerken.


Hoe minder er van de onderbroek over is, des te beter

Kwekerij JUB Holland laat op haar LinkedIn pagina weten mee te doen met de challenge

Don't try this at home

Het is niet aan te raden om de Onderbroeken Challenge thuis zomaar uit te proberen. Voor de challenge worden speciale onderbroeken gebruikt van honderd procent katoen, zonder elastiek en zonder middelen als chloor en dergelijke, vertelt projectleider Eva van der Kwast van Greenport Duin- en Bollenstreek. Ook hebben deelnemers aan de challenge een flyer met instructies ontvangen om de proef goed uit te voeren en het resultaat te beoordelen.

De Onderbroeken Challenge maakt deel uit van het project 'Samen naar een circulaire Bollenstreek'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER