Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Lichte omzetdaling 2022-2023 binnen boomkwekerijsector

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Niels Marée, woensdag 30 augustus 2023
97 sec


Sectorraport Van Oers over boomkwekerij

Agrarisch accountant-bedrijf Van Oers heeft een sectorrapport over de boomkwekerij van 2022-2023 uitgebracht met een analyse van de financiële staat van de sector. Onder andere de omzet en veranderingen binnen de export komen in het rapport terug.


Het rapport stelt dat de omzet binnen de sector over het algemeen voldoende is, hoewel de vernietiging van producten door overproductie wel hoger is dan in voorgaande jaren.
Ook wordt in het rapport vastgesteld dat beschikbare middelen binnen bedrijven meer onder druk komen te staan. Bedrijven met schulden kiezen er vaak voor om hun betaalperiode op te rekken met als gevolg dat de hoogte van deze schulden oplopen, wat weer van invloed is op de beschikbare middelen van schuldeisers binnen de sector. Aan de hand van de factoren omzet, export, arbeidskosten en grondstoffen wordt in het rapport beschreven wat de stand van zaken binnen de boomkwekerij is.


Omzet

In het jaar 2022 daalde de omzet terwijl deze in 2023 juist steeg. Die stijging komt waarschijnlijk door prijsverhoging van producten. In totaal is in de periode 2022-2023 is een omzetdaling van vijf procent te zien.


Export naar Zwitserland en Groot-Brittannië is flink toegenomen

Export

Export naar Zwitserland en Groot-Brittannië is in de periode 2022-2023 flink toegenomen. Ook de verkoop van Nederland naar Noorwegen is wat gegroeid. Aan de andere kant is de Nederlandse export naar Duitsland weer gekrompen. Dit komt volgens Van Oers door Duitse overproductie die veroorzaakt wordt door verminderde Duitse export naar Oost-Europa. Ook de Nederlandse export naar Oost-Europese landen is vanwege de situatie in dat gebied verminderd.


Arbeidskosten

In verband met de stijging van het minimumloon en de stijging van lonen van de cao open teelten zijn de arbeidskosten voor werkgevers in 2022-2023 gestegen. Daarbovenop voorziet Van Oers dat de kosten in 2024 nog meer zullen stijgen i.v.m. de invoer van een verplicht minimumuurloon. Wel is de hoeveelheid arbeidskrachten voldoende geweest. Een kanttekening is dat veel van deze arbeidskrachten onervaren zijn wat betekent dat er een tekort aan personeel voor gespecialiseerd werk zoals aansturing is. Volgens het rapport is een mogelijke oplossing het opleiden van personeel door de werkgever zelf.


Grondstoffen

Van Oers ziet ook dat de prijsstijging van grondstoffen ten opzichte van de omzet van kwekersbedrijven lager was in 2022-2023 dan in 2021-2022. Dit betekent dat de kosten voor benodigde grondstoffen minder hard zijn gestegen dan de omzet die bedrijven maakten. Dit verschil leidt weer tot een hogere winst.


Verwachtingen

Het rapport sluit af met de verwachtingen voor najaar 2023. Deze zijn grotendeels positief. De marktvraag zou stabiel moeten worden en verwacht wordt dat er voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. Wel waarschuwt het rapport voor overschotten en wordt gesteld dat delen van de sector kunnen verbeteren op het gebied van marktgericht telen in plaats van telen op basis van het vullen van beschikbare grond. Ten slotte raad het rapport ondernemers aan om na te denken over toekomstige uitdagingen zoals watervoorziening.

Geïnteresseerden kunnen hier het volledige rapport vinden.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER