Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Transitie naar minder veen: Hoe snel is de TT?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 18 augustus 2023
66 sec


Hartstikke leuk project dat wij de afgelopen maanden hebben uitgevoerd voor onze lezers. Het onderwerp: de overgang naar minder veengebruik. We hebben onder andere een drukbezocht mini-congres georganiseerd en nu presenteren we deze editie van Boom In Business, waarin alle relevante onderwerpen aan bod komen.


Misschien is het verminderen van veengebruik niet direct relevant voor elke boomkweker, maar voor het bredere onderwerp van het verminderen van onze carbon footprint is het natuurlijk wel belangrijk.

'Veel boomkwekers denken dat de TT ofwel turf transitie niet zo heel snel zal verlopen'

LEES OOK

Veel boomkwekers denken dat de TT ofwel turf transitie niet zo heel snel zal verlopen. Dat is een logische gedachte, maar ik ben bang dat het allemaal weleens veel sneller zou kunnen gaan als dat we denken. Volstrekt begrijpelijk dat boomkwekers dat niet willen. Ze hebben feitelijk ook weinig te winnen. Boomkwekers moeten gaan werken met een product dat vaak slechter is van kwaliteit en zeer zeker ook duurder. Daarnaast zal het kweekproces complexer worden. Terecht stellen kwekers zich daarom ook de vraag of het allemaal wel echt duurzamer wordt. Okay, onze carbon of CO2 footprint wordt lager, maar op het gebied van bemesting en watermanagement verliezen we weer de nodige punten.

'Tegelijk zien we dat zowel Duitsland als Engeland - en dat zijn toch echt onze belangrijkste afzetlanden - versnellen in hun transitie naar minder veen'

Belangrijk om dat soort aspecten goed In de gaten te blijven houden. Anderzijds kun je je afvragen of het bediscussiƫren van dit soort vragen geen achterhoedegevecht is. Als Nederlandse sierteelt hebben wij via een met de rijksoverheid gesloten convenant weliswaar een ruime planning voor de omschakeling naar veenvrij. In 2050 moet minimaal negentig procent van onze substraten bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. Tegelijk zien we dat zowel Duitsland als Engeland - en dat zijn toch echt onze belangrijkste afzetlanden - versnellen in hun transitie naar minder veen. En dan zullen Nederlandse kwekers mee moeten bewegen. Of ze nu willen of niet.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER