Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Praktijk precisielandbouw loopt achter bij wat technisch kan

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 20 april 2023
69 sec


Wageningen University Research en Bayer Crop Science deden onderzoek naar oorzaken

Met precisielandbouw is veel mogelijk: bijvoorbeeld slimme weersvoorspellingen om het aantal bespuitingen te verminderen. Maar de praktijk is weerbarstig, zo blijkt. Bayer Crop Science en WUR onderzochten waar belemmeringen zitten.


Er moet de komende jaren hoe dan ook flink worden geminderd met gewasbeschermingsmiddelen. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is het slim toedienen, met behulp van precisietechnieken, met als doel: minder spuiten voor hetzelfde resultaat. Dezelfde beheersing van plagen en ziekten, met minder gebruik van middelen. Een van de methodes is het gebruik van beslissingsondersteunende systemen (BOS). Uit onderzoek blijkt dat er op dat gebied meer mogelijk is dan er in de praktijk gebeurt.

Bayer wil beter begrijpen waarom de praktijk achterblijft bij wat mogelijk is; daarom heeft het bedrijf samen met WUR een onderzoek gedaan naar het gebruik van BOS bij het akkerbouwbedrijf ForwardFarm in Abbenes, en wat belemmeringen kunnen zijn om de adviezen ook op te volgen.

Het BOS gaf informatie over:

Weersvoorspelling voor de volgende vijf dagen
De bespuitingen die reeds zijn toegepast
Het groeistadium van het gewas


Praktijk

Het bleek dat gebruik van BOS wel leidt tot minder bespuitingen, maar dat in de praktijk soms toch gespoten wordt terwijl dat volgens het BOS niet had gehoeven. Bijvoorbeeld als het beter uitkomt om meerdere middelen tegen diverse plagen tegelijk in te plannen, wordt het BOS-advies genegeerd. Of het weer blijkt anders dan voorspeld, waardoor de 'onnodige' bespuiting toch nodig is. Ook andere aspecten spelen een rol bij het niet-opvolgen van het BOS-advies, zoals personeelscapaciteit of een geplande vakantie.


'In de praktijk wordt soms toch gespoten, terwijl dat volgens het BOS niet had gehoeven'

Bedrijfseconomisch

Een van de belangrijkste redenen om (een volgende stap in) precisielandbouw niet te gebruiken, is de investering. Als een teler net heeft geïnvesteerd in een spuitmachine, wil hij eerst die investering terugverdienen voordat hij (verder) gaat investeren in precisietechnologieën.


Besparen zonder grote investering

In het onderzoek bij ForwardFarm werd gebruik gemaakt van de Blight-applicatie van Farmmaps, waarvoor het bedrijf geen extra investering hoefde te doen, maar wel kon besparen op middelen.


Bron: Bayer Crop Science

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER