Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Licence to operate

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 2 maart 2023
80 sec


Ik was pas geleden bij een spillenkweker. Prachtig bedrijf, mooie producten en vooral heel gepassioneerd over zijn bedrijf. De kweker vertelde dat hij dit jaar weer met twee vingers in zijn neus zijn kwekerij had leegverkocht. Snapte ik: kwaliteit en een innovatief sortiment. Toch kroop ik met een bedroefd gevoel in mijn auto. Ik had namelijk nog nooit eerder zo'n teringzooi gezien van allerlei restmaterialen die op de grond lagen. Stukjes bindbuis, half verweerde etiketten, stukjes pot. De kweker in kwestie zag het waarschijnlijk niet of niet meer.


Maatschappelijk gezien heb je als bedrijf wel verplichtingen om jouw boeltje een beetje netjes te beheren

Eigenlijk kan dat gewoon niet meer. Als ondernemer ben je natuurlijk baas over je eigen bedrijf. Zo is het en zo hoort het, maar maatschappelijk gezien heb je als bedrijf wel de verplichting om jouw boeltje een beetje netjes te beheren. Licence to operate noemen ze dat. Ik voorspel u dat het over niet al te lange tijd maatschappelijk niet meer geaccepteerd wordt dat u en ik er een zootje van maken. In de boomkwekerijsector wordt natuurlijk een enorme massa plastics en pvc gebruikt. Niks mis met die materialen. Mits ze op een juiste manier worden ingezameld en gereycled worden. Maar beter is het natuurlijk om natuurvriendelijke en misschien bio-afbreekbare producten te gebruiken.

Boomkwekers nemen hierin nogal eens de kortste weg en hebben er een handje van om alleen de aanschafprijs van producten mee te nemen in hun overwegingen.

Boomkwekers nemen hierin nogal eens de kortste weg en hebben er een handje van om alleen de aanschafprijs van producten mee te nemen in hun overwegingen. De maatschappelijke kosten worden dan niet meegeteld. In deze uitgave van Boom in Business wordt een aantal bio-afbreekbare materialen besproken. De meningen over de kwaliteit van deze materialen verschilt nogal, maar ik zou boomkwekers op willen roepen om producenten van deze materialen het voordeel van de twijfel te gunnen. Misschien betaalt u vandaag een paar euro meer, maar je investeert wel in de ontwikkelingen van innovatieve materialen en sorteert voor op de toekomst. U weet wellicht dat wij als uitgevers ook een blad op het gebied van sport uitgeven. Die sector is nu een 180-graden draai aan het maken over een dreigend verbod op plastic als infillmateriaal in kunstgrasvelden. Terwijl dat verbod pas aan het eind van dit decennium ingaat.

De bedrijven die hier nu een proactieve houding in aannemen zullen de winnaars van morgen zijn.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Prisca van der Wal
Friday 3 March 2023
Goed stuk Hein! Goed dat je hiervoor je column gebruikt om aandacht te vragen voor deze duurzame manier van bedrijfsvoering én hernieuwbare grondstoffen en/of biobased materialen. Ben benieuwd wie hierdoor extra geraakt wordt en het roer omgooit.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER