Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Potgrond en substraat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Pius Floris, donderdag 6 april 2023
106 sec


Potgrond en substraat, is dat eigenlijk niet hetzelfde? En zo niet, in hoeverre verschilt potgrond dan van substraat?

Pius Floris
Pius Floris

Als je het woord 'grond' gebruikt, wil dat zeggen dat het product voldoet aan drie voorwaarden. Chemische: er moeten elementen in zitten. Biologische: er moet het nodige bodemleven aanwezig zijn. En tot slot fysische; die hebben betrekking op de samenstelling, onder meer het aantal en de grootte van de poriën, de hoeveelheid zuurstof en het vochtgehalte.

Hoewel het in potgrond en substraat ontbreekt aan het noodzakelijke bodemleven, wordt de suggestie gewekt dat het mengsel waarmee de potten worden gevuld grond is. Ik zeur weer eens over een woordje, maar het is wel dat ene woordje waardoor kwekerijen onnodig hoge kosten maken. Ik geef een voorbeeld waarin de meeste kwekers zich wel zullen herkennen.

Ik bezocht eens een Skimmia-kweker. Mooi bedrijf, goede organisatie, fijne mensen en goed commercieel beleid. De kweker vertelde me dat hij al jaren met het ene na het andere probleem te maken had bij de opkweek van Skimmia. Na de rondgang over het bedrijf en uitleg van mijn kant werd ik uitgenodigd voor de koffie. We liepen gezamenlijk naar het woonhuis. In de tuin stonden prachtige Skimmia's; het was een lust voor het oog. Ik stond stil bij de aanblik van zoveel variëteiten. Ik vroeg aan de kweker wat hij deed om de planten zo mooi en gezond te krijgen. Zijn antwoord was: 'Niets, ik doe niets aan deze planten.' Hij stond naar zijn planten te kijken en ik zag hem nadenken, tot hij plots zei: 'Krijg nou wat! Ik loop hier minstens vier keer per dag langs. Het is me nooit opgevallen dat hier nooit een probleem is met de groei of gezondheid.'

Het kwartje was gevallen. Niet de grond, maar de biologie in de grond is bepalend voor de afweer tegen wortelziekten van planten. Om die reden wordt er steeds vaker compost gemengd met turfmengsels en houtvezels. Die compost geeft een aantoonbaar hogere weerbaarheid tegen aantastingen. Niet omdat de compost iets tegen pythium of fusarium zal uitrichten, maar omdat de bacteriën en schimmels in de compost simpelweg ruimte opslokken, waardoor andere schimmels geen toegang krijgen. Vol is vol, zullen we maar zeggen.

Een van de redenen waarom er altijd wel iets is met planten die in potgrond groeien, is het gebrek aan schimmels. Goede schimmels, wel te verstaan. En hoe vaker er wordt gespoten met een fungicide, hoe vatbaarder planten worden voor schimmelaantasting, omdat bij het gebruik van fungiciden eerst de goede schimmels het afleggen. Begin dus maar met het toevoegen van goede schimmels aan het grondmengsel. Dat scheelt al veel. Je kunt kiezen voor goede compostmengsels, maar ook voor een product als Biovin om de grond weerbaar te maken tegen ziekteverwekkers.

In een tijd waarin overheid en consument aandringen op beperking van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, doe je er goed aan je gewassen écht te beschermen, door ze de weerbaarheid mee te geven die ze nodig hebben voor een gezond leven. Mijn klant kijkt na jaren nog steeds met evenveel plezier naar zijn jonge planten als naar de Skimmia's in zijn tuin, die hem een belangrijke les hebben geleerd en bovendien voor een gigantische kostenbesparing hebben gezorgd.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER