Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Foliekassen nieuw leven inblazen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, maandag 26 september 2022
152 sec


Geld besparen met een tweedehands kas

Er staan veel kassen leeg in Nederland. Veel bestaande en nieuwe kwekers besluiten daarom tot de overname van gebruikte kassen. Adviesbureau Van der Heide Agro is gespecialiseerd in de markt van de tweedehands foliekassen en brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Foliekas
Foliekas

Het grootste voordeel van een tweedehands kas is de prijs. Daarnaast is een gebruikte kas een investering in duurzaamheid doordat er louter gebruikte materialen worden verwerkt, terwijl de kwaliteit van het materiaal meestal nog prima in orde is. Kassen staan bekend om hun langdurige kwaliteit, dus waarom zou je daar niet van meeprofiteren? Dit is een bijkomend voordeel ten opzichte van een nieuwe kas, omdat daarvoor vaak specifieke kasmaterialen door externen in productie genomen moeten worden.

Cees van der Heide
Cees van der Heide

Collectief faillissement in de kassenbouw

Robert Kielstra, directeur van ECW Energy, vreest in het Noordhollands Dagblad* voor een collectief faillissement in de kassenbouw vanwege de hoge energieprijzen. Het ECW beheert vrijwel de gehele energiebehoefte in het glastuinbouwgebied Andijk. 'Er is al enorm bespaard. Er is zeventig procent minder energie verbruikt in juli ten opzichte van vorig jaar,' aldus Kielstra. Volgens hem kan de overheid de energiecrisis niet oplossen met toeslagen. De grootschalige kassenteelt gaat het moeilijk krijgen komende tijd en een besparing op de investeringskosten is niet zozeer slim, als wel een must om te overleven.


Tweedehands kas voor RJN Nursery

'Mijn broer en ik hebben ooit de kwekerij van onze vader overgenomen. Sindsdien zijn we onze eigen weg gegaan. Ik kweek nu nog stekken in de kas bij mijn broer, maar als de nieuwe tweedehands kas klaar is, werk ik volledig voor mezelf,' vertelt Rob Niesing van RJN Nursery in Boskoop. 'Ik heb de gebruikte kas te danken aan de samenwerking met Cees van der Heide (Van der Heide Agro) die de Nederlandse kassenbranche kent als zijn broekzak.'


Gerenoveerde VDH-cabriokas
Gerenoveerde VDH-cabriokas

Verkassen

Rob Niesing heeft bijna zijn hele arbeidsverleden in kwekerijen gewerkt. Zijn vader teelde sierplanten, maar hij heeft zich gespecialiseerd in het opkweken van stekken. 'Bij stekken moet de hoogte goed zijn zodat je de luchtvochtigheid kunt bepalen. Voorheen kweekte ik in glazen kassen, maar nu is het alleen nog foliekas,' legt Niesing uit. 'De tweedehands kas die ik momenteel aan het inrichten ben, komt oorspronkelijk uit Reeuwijk en was een stuk groter. Op advies van Cees van der Heide heb ik de aankoop gedaan. Hij zorgt voor de verhuizing en dat alles in overeenstemming met mijn eisen wordt opgebouwd. Het is een kas van tien bij twintig meter geworden, een vrij ruime kas en tweedehands, waardoor ik zelf ook ruimer bij kas ben,' besluit Niesing tevreden.


Foliekas van Timmerhuis met zomerbloeiers
Foliekas van Timmerhuis met zomerbloeiers
'Voor een lagere prijs hebben we nu een kas die als nieuw is'

Make-over

In het Twentse Denekamp gaan we op bezoek bij Kwekerij Timmerhuis. Theo Timmerhuis houdt zich daar al ruim vijftien jaar bezig met het kweken van perkgoed. Financieel blijkt perkgoed interessanter voor hem te zijn dan snijbloemen. Wandhangers en hangpotten doen het momenteel goed bij Kwekerij Timmerhuis. 'Van belang is bij perkgoed dat je goed kunt ventileren,' legt Timmerhuis uit. 'Het is minstens zo belangrijk dat je werkt met folie om de hevigste zonnestralen tegen te houden.' Timmerhuis werkt momenteel nog met twee kassen en heeft voor de derde keer een tweedehands foliekas (type VDH) gekocht op advies van Van der Heide Agro. 'Een kas van 4,80 meter breed en 3,50 meter hoog stond bij mijn vorige werkgever in Denekamp. Wij hebben die kas gedemonteerd en zelf naar onze maatstaven weer opgebouwd. De andere kas van 6,40 meter breed komt uit Andelst. Deze tweedehands foliekas hebben we op advies van Cees van der Heide aangeschaft en verplaatst. Deze kas dateert uit de jaren tachtig en heeft een flinke make-over achter de rug. Cees levert advies en materiaal; het onderhoud doen we zelf,' vertelt Timmerhuis.


'Wij hebben die kas gedemonteerd en zelf naar onze maatstaven weer opgebouwd'

Kostenplaatje

Op zich maakt het weinig verschil of een kas tien of dertig jaar oud is, want met nieuwe folie en kleine aanpassingen in het ontwerp bereik je hetzelfde resultaat als bij een nieuwe. Timmerhuis koos voor een tweedehands kas vanwege het gunstige kostenplaatje. 'Voor een lagere prijs hebben we nu een kas die als nieuw is. De nieuwe folie hebben we er zelf op gespannen. Het materiaal was gegalvaniseerd staal en aluminium en daardoor gaat zo'n kas heel lang mee, dat blijkt wel,' aldus een tevreden Timmerhuis.


Van der Heide Agro

Van der Heide Agro, sinds 1986 gespecialiseerd in foliekassen, geeft op dit moment nog advies en bemiddelt in aankoop en herbouw van foliekassen. Heeft u interesse? Neem contact op met Cees van der Heide via:
T: 06-15638354
E: heideagro@ziggo.nl

*Citaat: 'We gaan collectief failliet' - Noordhollands Dagblad 22 augustus 2022.

Van der Heide Agro brengt vraag en aanbod van tweedehands foliekassen bij elkaar
Van der Heide Agro brengt vraag en aanbod van tweedehands foliekassen bij elkaar
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER