Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Grote aantallen slakken verwacht door zachte winter

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Edwin Hendriks, zaterdag 30 april 2022
88 sec


Bestrijd slakken in het voorjaar om later problemen te voorkomen

In boomkwekerijgewassen en vaste planten kunnen diverse soorten slakken veel schade veroorzaken, zoals kwaliteitsverlies en opbrengstderving. De wisselvallige natte omstandigheden van afgelopen zomer waren ideaal voor slakken. In combinatie met de toename van de inzet van groenbemesters zorgde dit ervoor dat de populatie groter leek dan ooit. Zowel de eitjes die in het najaar in de bodem zijn gelegd als de slakken zelf hebben de zachte winter gemakkelijk overleefd.


Door de voorjaarswarmte neemt de activiteit van slakken momenteel sterk toe en komen de eitjes uit. Slakken kunnen zich enorm snel uitbreiden. De meeste slakken zijn tweeslachtig, maar moeten voor voortplanting wel paren. Na paring legt elke slak - ongeveer vanaf april - zijn eitjes in slijm, bijvoorbeeld onder aardkluiten en boomschors. Uit de eitjes komen na een week of drie kleine slakjes, die zich meteen beginnen te voeden. Twee maanden later zijn deze slakken volwassen en klaar voor verdere voortplanting. Binnen de kortste keren ontstaat zo een hoge slakkendruk.

Preventieve maatregelen

De basis voor een goede preventieve beheersing van slakkenschade is weten hoeveel slakken er aanwezig zijn en op welke plaats op het perceel. Niet alle soorten slakken die in de boomkwekerij en vasteplantenteelt voorkomen, zijn schadelijk. Het is belangrijk om goed waar te nemen en de ontwikkeling van de populatie op basis van de (weers)omstandigheden in te schatten. Bij een verwachte hoge slakkendruk en in gevoelige gewassen is het verstandig om tijdig een bestrijding met slakkenkorrels uit te voeren.


De beste tijd om te beginnen met de bestrijding van slakken is al in maart of april, als de temperatuur boven de vijf graden is

Hosta's zijn aantrekkelijk voor slakken

Doeltreffende bestrijding

Slakken kunnen op natuurlijke wijze bestreden worden met Iroxx-slakkenkorrels. Deze korrels worden gemaakt van dezelfde 100 procent durum-tarwe die ook gebruikt wordt voor het maken van pasta. Slakkenkorrels zijn in essentie dus pastaproducten waaraan de actieve stof ijzer(II)-fosfaat en coformulanten zijn toegevoegd. Goede slakkenkorrels moeten aantrekkelijk, houdbaar en strooibaar zijn.
Slakken vinden hun voedsel alleen door er letterlijk tegenaan te lopen. Een hoog aantal korrels per vierkante meter zorgt voor een grote trefkans. Door dat hoge aantal vinden de slakken de korrels namelijk eerder dan het gewas. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het lokken van slakken.


Bestrijdingsmoment

De beste tijd om te beginnen met de bestrijding van slakken is al in maart of april, als de temperatuur boven de vijf graden is. Als de planten beginnen uit te lopen of als er al slijmsporen te zien zijn, is dat een indicatie om met de bestrijding te beginnen. Strooi de korrels zodra er slakken worden waargenomen of als er vraatschade wordt verwacht. Herhaal deze behandeling als alle korrels zijn weggevreten en er nog steeds slakken worden waargenomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER