Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een handreiking over kwekersrecht: hoe werkt het en hoe ga je ermee om?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 1 maart 2022
91 sec


LTO webinar over kwekersrecht met praktische informatie

Zit er kwekersrecht op een ras? En zo ja, hoe ga je daarmee om? Kun je zelf een ras beschermen met kwekersrecht, en waarom zou je dat doen? Op deze en andere vragen kwam een antwoord tijdens de webinar van de LTO Cultuurgroep Laanbomen op 23 februari.

Blad van de Acer campestre Street Pillar
Blad van de Acer campestre Street Pillar

Als kweker kun je eigen nieuwe rassen beschermen met kwekersrecht. Het aantal aanmeldingen van siergewassen schommelt jaarlijks tussen de 1400 en 1.800, aldus Marco Hoffman, taxonoom van Naktuinbouw en Raad voor plantenrassen. 'Het gaat om relatief veel visueel aantrekkelijke gewassen, maar ook bomen.'

Distinct, Uniform, Stable

Kwekersrecht moet worden aangevraagd en vervolgens wordt er een DUS-onderzoek gestart, in Nederland door. DUS staat voor Distinct, Uniform en Stable, oftewel een nieuw ras moet onderscheidbaar, uniform en stabiel zijn. Het moet bij vermeerderen dus zijn eigenschappen behouden. Als een ras positief uit dit onderzoek komt, betekent dit dat het voldoet aan de internationale UPOV eisen, aldus de uitleg van Hoffman.


'Wil je kwekersrecht op een gewas aanvragen, dan moet dat wel op tijd gebeuren'

Op tijd aanvragen

Tijdens de presentatie werd duidelijk gemaakt dat kwekersrecht tijdig aangevraagd moet worden. Het gewas moet namelijk wel nieuw zijn, zo vertelde Sjoerd Bijl, jurist en beleidsmedewerker van branchevereniging Plantum. Zo mag het ras niet langer dan één jaar op de markt zijn ten tijde van de aanvraag. En is het al zes jaar of langer op een buitenlandse markt, dan kan het in Nederland niet meer beschermd worden.
Als illustratie vertelde Leen Ruijgrok van Boomkwekerij L.B. Ruijgrok over de registratie van zijn Acer campestre Street Pillar ('Ruijgrok'). Hij legde uit dat bij een registratie best veel komt kijken. Een handelsnaam bedenken die het liefst iets over de plant zegt en in meerdere talen goed uitspreekbaar is. Het vermeerderen, dat is ondergebracht andere kwekers Nederland, Duitsland, Polen en Frankrijk, en het beheer van de licentie, in dit geval door Plantipp.


Geregistreerde rassen opzoeken

De Naamlijsten Houtige gewassen en Vaste planten geven een overzicht van alle rasnamen en handelsaanduidingen die geregistreerd zijn en op de markt zijn, maar deze zijn niet actueel. De aanduiding PBR voor Plant Breeders' Rights laat zien bij wie het kwekersrecht berust. Voor een actuele check zijn het Nederlandse Rassenregister of EU-Rassenregister te raadplegen.
Het verschil tussen merknaam of rasnaam is belangrijk om te kennen. Merknamen mogen niet als rasnaam gebruikt worden, omdat het merk anders zijn onderscheidende karakter verliest. Daarom moeten merkrecht en kwekersrecht goed van elkaar gescheiden worden, al is het maar omdat merken minder beschermd zijn.


Kijk de presentaties en uitleg van Marco Hoffman en Sjoerd Bijl tijdens het webinar hieronder terug. De video's zijn ook te vinden via het LTO-kanaal op YouTube.


LEES OOK
Er is altijd weer wat nieuws onder de zon
24-02-2022 | ARTIKEL
381 sec



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER