Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plantenfabriek

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 18 maart 2022
74 sec


Wij maken als bedrijf zes verschillende vakbladen gericht op de groene sector dus wij zouden aardig moeten weten hoe dingen geregeld zijn in de sector. Een van de dingen die mij daar altijd bij opvallen is dat er geen betere verkopers zijn dan boomkwekers. Boomkwekers zijn er een ster in om hun producten nationaal en internationaal aan de man of vrouw te brengen.


Er zijn geen betere verkopers zijn dan boomkwekers. Boomkwekers zijn er een ster in om hun producten nationaal en internationaal aan de man of vrouw te brengen

Kom daar maar eens om in andere sectoren. Daar wordt op dit vlak vaak maar wat aan gehobbyd. Helaas geldt ook hier dat ieder voordeel een nadeel in zich heeft. Wat je van kwekers vaak hoort is dat ze horendol worden om al die verschillende markten naast elkaar in de benen te houden. Ik vond het wel een aardige, maar pas geleden stelde iemand mij de vraag: Ben jij klantgericht of ben jij klantgezwicht. Voor veel boomkwekers geldt -zo heb ik het idee- het laatste. Iedereen die aanbelt wordt geholpen, ieder verkoopkanaal wordt in ere gehouden. De kwekerij wordt daarbij als een plantenfabriek gezien, die zoveel mogelijk planten produceert en daar wordt dan vervolgens een klant bij gezocht. Volstrekt begrijpelijk natuurlijk, maar de juiste weg is natuurlijk om andersom te denken. Jij bepaalt voor jouw bedrijf wat jouw markt is en jouw manier van werken en ontwikkelen wordt daar op afgestemd.

In moderne blabla terminologie heeft dat marketing wise denken en doen. De kans is dan veel groter dat jij de planten produceert die optimaal passen bij jouw klanten.

In moderne blabla terminologie heeft dat marketing wise denken en doen. De kans is dan veel groter dat jij de planten produceert die optimaal passen bij jouw klanten. Een ding moet je dan wel leren en dat is nee zeggen. Dat laatste is overigens makkelijk gezegd dan gedaan. NEE bestaat feitelijk uit maar drie letters, maar toch zijn die letters lastig uit te spreken. Dat geldt helaas ook voor jezelf. Helaas is nee zeggen wel een noodzaak. Je kunt jouw bedrijf niet de juiste richting op laten groeien als je tegelijkertijd ook al die andere ballen in de lucht moet houden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER