Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bijsluiter

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans van Hage, maandag 10 augustus 2020
57 sec


'Wij zijn óók helemaal bio!', zei de collega-rozenkweker met guitige oogjes. Ik waardeer hem altijd enorm als kweker: mooie percelen, goede sterke planten, vakmanschap.

Hans van Hage
Hans van Hage

Misbruiken

Ik wist dat hij in de tweejarige rozenteelt al jaren geen fungiciden en insecticiden meer gebruikte. 'En je mest, en je onkruid?' vroeg ik. 'Ja, kunstmest, dat wel. En we gebruiken nog een heel klein beetje herbicide, maar verder helemaal bio!' Van hem kan ik het hebben. Hij heeft ons veld gezien en de eeuwige strijd tegen onkruid op zware grond in een tweejarige teelt. Ik kan het echter niet hebben als grote bedrijven het woord 'biologisch' misbruiken. Je mag een gewas pas 'biologisch' of 'bio' noemen als je er een biocertificaat voor hebt (in Nederland gecontroleerd en uitgegeven door SKAL).


Het wordt tijd voor een plantenbijsluiter; dat zou een stuk eerlijker zijn

Moeite

Dat houdt in dat de grond in de drie jaar vóór de oogst niet met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten mag zijn en dat er géén kunstmest gebruikt wordt, maar uitsluitend mest die is toegestaan voor biologische landbouw. Hoe eenvoudig zou het zijn als die periode van drie jaar er niet was? Elk jaar starten op een schoon perceel, dat in de vorige nazomer nog snel even gespoten is met een goed werkend herbicide. Ik heb weleens moeite met die regels, vooral omdat het biocertificaat duur is. En dat alles om aan te tonen dat er bepaalde stoffen niet in zitten; andersom zou beter zijn. Elke plant heeft een plantenpaspoort. Het wordt tijd voor een plantenbijsluiter. Niet om aan te tonen dat stoffen niet gebruikt zijn, maar om te tonen welke middelen wél gebruikt zijn op de plant die de consument koopt. Dat zou een stuk eerlijker zijn.


De auteur is biologisch rozenkweker in Zeeland

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER