Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Never no for an answer

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 23 september 2019
201 sec


Agnes Vermeeren: 'Je vrouwtje leren staan in een mannenwereld'

De boomkwekerijwereld is bij uitstek een mannenwereld. Mannen doen meestal het werk en nemen de beslissingen. Agnes Vermeeren (54) is in dit wereldje bijna de uitzondering die de regel bevestigt. Samen met haar man Johan Vermeeren(58) is zij een van de twee roergangers van Esri Potcultures in Zundert.

Agnes Vermeeren
Agnes Vermeeren

Agnes Vermeeren vertelt met de nodige humor hoe het is om als vrouw in de boomkwekerij te werken. Hoe je door mannelijke collega's of leveranciers op de proef wordt gesteld. Bijvoorbeeld de keer dat zij met een tractor met een twee-assige aanhanger plantgoed op moest halen en door de leverancier expres zo werd ingebouwd dat ze alleen achteruitrijdend weer naar huis kon. Vermeeren: 'De kunst is dan om dit met een brede glimlach te doen en in een streep achteruit de schuur uit te rijden.' Vermeeren lacht nog als ze de anekdote vertelt en zegt met een brede smile: 'Je moet niks laten merken.' Vermeeren ziet overigens wel verbeteringen op dit gebied. 'Een vrouw in een typisch mannenberoep wordt steeds normaler. Als vrachtwagenchauffeur of vorkheftruckchauffeur word een vrouw steeds makkelijker geaccepteerd.' En dan nog een sneer richting de mannen van deze sector: 'Als er dan vrouwen meewerken, zitten de mannen meestal op de tractor en doen de vrouwen het harde werk. Ik zit zelf ook het liefst op de tractor.'
Agnes Vermeeren: 'Ik wilde eigenlijk helemaal geen boer of kweker worden, maar boekhouder. Maar door het huwelijk met Johan, die hier op de bedrijfslocatie is geboren, kan ik beide zaken mooi met elkaar combineren. Ik zorg hier op kantoor dat alles klaarligt voor iedereen en dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Als het werk hier op kantoor gedaan is, sta ik vervolgens net zo makkelijk aan de potmachine of ga ik naar buiten.' Dat blijkt wel als ik met Agnes Vermeeren een rondje maak op de twee company bikes, die heel toepasselijk met het Esri-logo zijn bestickerd. Als ze in een partij Buddleja's wat onkruid ontwaart, wordt dat er kordaat uitgetrokken. De korte fietstocht over het veld van Esri laat zien wat het specialisme van het bedrijf is: een groot sortiment heesters voor met name de niet-visuele teelt staat in relatief kleine aantallen per soort. Esri gebruikt drie potmaten, P14 en ook 2 en 5 liter. Maar Johan is verantwoordelijk voor de buitenboel. 'Wat ons onderscheidt: we verkopen niet graag nee, maar ook lever ik liever niets dan dat dat ik mindere kwaliteit afstuur.'


Contractteelt

Aanvankelijk zijn Johan en Agnes Vermeeren begonnen met een varkensbedrijf. Daar kwam langzaamaan wat vollegrondteelt bij van klassieke Zundertse producten als bos- en haagplantsoen in contractteelt. Van dat laatste zijn de beide echtelieden nu overtuigd dat dit niet meer van deze tijd is. Hun mening: als contractteler kun je eigenlijk nooit winnen. Is de teelt heel goed, dan verdien je een beetje; is de markt slecht, dan is er altijd wel iets te verzinnen waarom dat jouw product niet voldoet. Dus dan blijf je met alles zitten.
Het varkensbedrijf met wat grove tuinbouw waar het bedrijf zijn oorsprong in heeft, werd in 1986 overgenomen van de vader en moeder van Johan Vermeeren. Johan Vermeeren: 'Hoewel het varkensbedrijf ieder jaar geld kostte, hebben wij in 1990 nog een compleet nieuwe vleesvarkensstal gebouwd. Rond 2000 zijn we rond de tafel gaan zitten. We hadden varkens en bos en haagplantsoen op contractbasis. Maar de vraag was: hoe willen we verder? Daarbij was het de doelstelling dat we hier over twintig jaar nog willen wonen. We hebben de contractteelt afgebouwd en zijn met containerteelt gestart. Na ongeveer drie jaar zijn we compleet gestopt met het kweken op contract en zijn alles voor onszelf gaan kweken. Verder zochten we ook een nieuwe naam, omdat hier in de straat nog een tweede kweker zit die Vermeeren heet. Esri is daarbij een afkoring van Esther (28) en Richard (30), de beide kinderen van Agnes en Johan. Het bedrijf is wel vernoemd naar beide kinderen, maar de kans dat ze ooit in het bedrijf komen acht Agnes Vermeeren op dit moment niet erg groot. Zoon Richard heeft bij Esri gewerkt, maar zit nu bij een loonwerker op de kraan. Johan Vermeeren daarover: 'Richard vertelde mij dat dat het beste is wat hij ooit gedaan heeft: stoppen bij het bedrijf van zijn ouders.


Voor onszelf

Hoewel beide directeuren dus geen zicht hebben op het voortzetten van het bedrijf wanneer zij met pensioen zijn, is dat voor hen geen reden om te stoppen met investeren. Amper acht jaar geleden heeft Esri geïnvesteerd in een prachtige nieuwe loods waarin ook het kantoor is opgenomen. Afgelopen jaar is een nieuw containerveld van 1 ha aangelegd en een compleet nieuw waterbassin. En inmiddels worden al plannen gemaakt om de stekkas te vernieuwen.

Johan Vermeeren: 'Mensen vragen aan ons: al die investeringen, dat doe je toch voor je kinderen? Nee dus: dat doen we in eerste instantie voor onszelf. We mogen hier nog meer dan tien jaar werken.' Over de vervanging van de stekkas zegt Vermeeren nog: 'Als we dat doen, moeten we daar niet te lang mee wachten. Agnes Vermeeren heeft me dan al tijdens haar fietstochtje dit oude en bijna versleten tunnelstekkasje laten zien: 'De teeltadviseur meldt hierover dat we bij een nieuwe kas weliswaar efficiënter kunnen gaan werken, maar dat we qua slagingspercentage niet veel hoger kunnen komen. Nadeel van het oude stekkkasje is dat je met machines moeilijk trays in en uit kunt rijden en dat de planten aan de kanten snel verbranden. Ondanks die nadelen scoort Esri hier een slagingspercentage van ruim boven de negentig procent.


Boomkwekers zijn over het algemeen eigengereide en ondernemende types die het zelf allemaal beter weten. Dat is een mooie eigenschap, maar helemaal kloppen doet dat natuurlijk niet. Iedereen, zelfs de meest eigenwijze kweker, heeft samenwerkingspartners nodig. Daarom ligt in deze regio-in-beeld-special over Zundert de focus op samenwerking. Boomkwekerij Frank Jochems stelt zijn nieuwe vennoot Gerard Jochems voor; Jurgen Denissen vertelt over de samenwerking met zijn vader en broer; Agnes en Johan Vermeeren van Esri Potcultures over hun samenwerking als man en vrouw.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER