Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Brussel stemt in met Brexit-akkoord

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, maandag 26 november 2018
81 sec


De regeringsleiders van de EU-landen hebben het Brexit-akkoord goedgekeurd. Op een top in Brussel stemden zij zondag in met het scheidingsverdrag. Ook werden zij het eens over de tekst van een politieke verklaring over de relatie na het Britse vertrek op 29 maart 2019.


Voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet weten dat het 'geen goed idee' is voor de EU om het Lagerhuis de les te lezen. Volgens Juncker zullen 'zij die de deal zullen afwijzen in de hoop op een beter akkoord', direct teleurgesteld zullen worden. Volgens Juncker was het een 'trieste dag' en is het akkoord een 'tragedie' die voor beide partijen hard zal zijn.

Geen overeenstemming
Er zijn nogal wat zaken waarover feitelijk nog geen overeenstemming bestaat tussen het VK en de EU, zoals de vrijheid van het VK om zelf handelsdeals af te sluiten. De handel met de EU kan vooralsnog doorgaan. De LTO merkt op dat de politieke verklaring spreekt over de 'regulatory autonomy' van het VK (het recht om zelf wetgeving vast te stellen), 'maar er blijft ook een gemeenschappelijke markt met de EU. Het VK kan onderhandelen met andere landen, maar of zo'n handelsdeal ook getekend kan worden gezien de deal met de EU, blijft in het midden.'

Noord-Ierland
Bij de Brexit is de meest heikele kwestie Noord-Ierland. Als het VK de Europese Unie verlaat, ontstaat er een 'harde grens' op het Ierse eiland. Het VK en Noord-Ierland willen dit na jaren van onrust en geweld voorkomen en dus zijn er allereerst afspraken gemaakt over de transitieperiode. Die kan, mits beide partijen het daarover eens zijn, worden verlengd tot 2022.

Backstop als noodoplossing
Mochten de onderhandelaars het in de transitieperiode niet eens worden over de Ierse grens, dan treedt de zogeheten 'backstop' in werking. Dit is een afspraak die inhoudt dat het Verenigd Koninkrijk tijdelijk met de EU in een douane-unie blijft. Die unie geldt voor alle producten, behalve die uit de visserij.

Stemming in Brits parlement
Tijdens een andere persconferentie liet May zondagmiddag weten dat het Britse parlement nog vóór Kerst over het principeakkoord zal stemmen. Jeremy Corbyn (Labour) heeft al laten weten het akkoord van May niet te accepteren. Volgens de oppositieleider is het een 'waardeloos resultaat van de onderhandelingen'. Het Lagerhuis stemt op 11 december over het akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Voor de stemming zal er in het Lagerhuis dagenlang een debat plaatsvinden over de verdragstekst.

Bron: nu.nl / LTO


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER