Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Miljoenennota: ‘harde brexit’ niet uitgesloten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 19 september 2018
67 sec


Nederlandse boomkwekers moeten een 'harde brexit' niet uitsluiten. Een brexit zonder terugtrekkingsakkoord, een zogenoemd nodealscenario, behoort nog tot de mogelijkheden. Dit staat in de Miljoenennota 2019, die minister Hoekstra van Financiën gisteren aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.


De Miljoenennota meldt dat de brexit, die vanaf 30 maart 2019 ingaat, gevolgen zal hebben voor de Nederlandse import en export. Zodra de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) overeenstemming bereiken over een terugtrekkingsakkoord, volgt een overgangsperiode. Het is nog niet duidelijk hoe de toekomstige economische relatie tussen de EU en het VK eruit komt te zien,' meldt de Miljoenennota.

Handel gestagneerd
De onzekerheid rond de brexit heeft volgens de stukken mogelijk nu al een effect: terwijl de handel tussen Nederland en de rest van de EU het afgelopen jaar sterk groeide, is de handel met het VK gestagneerd. Een goede handelsrelatie met het VK is van belang, omdat Nederland op dit moment ongeveer 3 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) verdient aan de handel met het VK. Hoewel Nederlandse exporteurs op termijn andere afzetmarkten zullen vinden voor hun producten, is eerder geschat dat een ongunstige brexit Nederland op de langere termijn 1 à 2 procent bbp kan kosten.

Informatiebijeenkomst
Vandaag en morgen houdt Naktuinbouw een informatiebijeenkomst over het plantenpaspoort nieuwe stijl en over wat er op kwekers afkomt in verband met de brexit. Volgens Naktuinbouw is de vernieuwing van de EU-regelgeving in gang gezet om de huidige Europese fytosanitaire regels te moderniseren en harmoniseren. Door toenemende handelsstromen en klimaatveranderingen wordt Europa in steeds grotere mate blootgesteld aan nieuwe fytosanitaire risico's. De nieuwe EU-regelgeving dient de EU beter te beschermen tegen de introductie van schadelijke organismen en lidstaten beter in staat te stellen maatregelen te nemen bij een uitbraak.

Nieuwe data
De informatiebijeenkomsten van Naktuinbouw - het bestuursorgaan dat de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw bewaakt en bevordert - zijn op 19 september in Tiel en op 20 september in Roelofarendsveen. Ze zitten momenteel vol; volgens de organisatie volgen er mogelijk nieuwe data.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER