'Bomen op golfbanen zijn vaak heel mooi en geven karakter en definitie aan een golfbaan', aldus Niels Dokkuma van het NGF. De keerzijde van die mooie bomen zijn vaak uitdagingen voor het vak greenkeeping, zo licht hij toe in een nieuwe video.
Dokkuma, die zich als agronoom bezighoudt met duurzaam onderhoud en beheer van golfbanen, vertelt dat een boombeheerplan cruciaal is. Maar ook andere factoren spelen mee. 'Het gras op de greens heeft minimaal acht uur per dag zonlicht nodig heeft in december. Het liefst ochtendzon, dan kan het gras zich optimaal ontwikkelen.'
Luchtcirculatie Volgens Dokkuma is ook luchtcirculatie over de green erg belangrijk. 'Dat de wind vrij spel heeft om de green te drogen, waardoor minder schimmelziekten ontstaan. Ook kan het gras van de green zich beter koelen op een hete zomerdag.
Herman Berteler - Golfbaanhandboek.nl woensdag 13 september 2017
Om de keerzijde van bomen rond de green op te sommen, zijn er zeker wel een paar te vinden. Maar om daarvoor bomen op te offeren, zeker de beeldbepalende oudere exemplaren, is soms wel erg kort door de bocht. Hier en daar liggen er toch ontwerpfouten ten grondslag, als na enkele gebruiksjaren geconcludeerd moet worden dat de boom of bomen, die er al stonden, negatief zijn voor de green. En wat te zeggen van een echte bosbaan, waar de greens rondom worden ingesloten door hoge, opgaande bomen? In het buitenland heb ik vaak het gevoel dat er meer respekt is voor (oudere) bomen, ook rond of aan de green. Méér zorg en aandacht ter plaatse voor de green is dan een oplossing om de boom te behouden. Vaak een zaak van ‘denken’ en ‘kijken’ en daar heb ik in ons land het gevoel dat wij soms wel heel gemakkelijk denken. En ook kijken we steeds veelvuldiger en vrij gemakkelijk, anders naar die bomen, waar grote machines onderdoor moeten kunnen, takvrije stammen tot enkele meters hoog noodzakelijk worden geacht, de golfers geen hinder mogen ondervinden van de boom en de boom zeker niet spelvertragend mag zijn voor de (minder goede) golfers. Een boombeheerplan, dat schrijf ik ook in het hoofdstuk Boom binnen Golfbaanhandboek.nl, is meer dan gewenst en op elke golfbaan. Maar stel daarbinnen dan ook de levensvatbaarheid van de boom in zijn natuurlijke vorm centraal. Golf blijft toch hoop ik een sport die in het groen wordt gespeeld, of dit nu in de vorm is van een park of in een meer natuurlijke omgeving. En daar zijn, met uitzondering van de linksbaan, bomen veelal een niet weg te denken verschijnsel. Ook als onderdeel van biotoop en habitat en van ecologisch beheer. Daar is het speelveld, de green, puur cultuur.