Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vakbeurs GrootGroenPlus 2024: meer beurs, meer deelnemers, meer bezoekers, en een internationaler karakter

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 10 oktober 2024
167 sec


Van 2 t/m 4 oktober 2024 vond de 34e editie van vakbeurs GrootGroenPlus plaats. De beurs kende dit jaar opnieuw een aantal opvallende resultaten en ontwikkelingen. Drie routes, 1,4 kilometer looppad en 280 deelnemers vulden de beursvloer, waarbij ook de oppervlakte in vierkante meters toenam. Ondanks de toegenomen ruimte bleef de wachtlijst langer dan ooit, maar verdere uitbreiding was dit jaar geen optie. Groepsdeelnames, onder meer vanuit verschillende regio's en vanwege gezamenlijke innovaties, zorgden voor een nog meer divers deelnemersveld. De tentoonstelling op het buitenterrein blijft daarnaast ook nog steeds groeien.

Dronefoto van de toegang tot GrootGroenPlus
Dronefoto van de toegang tot GrootGroenPlus

Internationaal tintje

Dit jaar waren er deelnemers uit zeven verschillende landen, en 32% van de deelnemers bestond uit toeleveranciers, zoals teeltadvies, substraten, potten en techniek. Ook het onderwijsplein was weer terug op de vakbeurs. Het overige aandeel (68%) betrof groene deelnemers, wat een gebalanceerd groen en compleet aanbod bood - van plug tot laanboom, fruitbomen, vaste planten, heesters, haagmateriaal, waterplanten en nog veel meer. Inmiddels zijn de eerste resultaten berekend, die zullen de komende tijd nog verder worden gespecificeerd.


Groeiend internationaal bezoek

Van de bezoekers kwam 32% dit jaar uit het buitenland, uit 34 verschillende landen, waaronder Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Italië, Engeland, Ierland en Spanje. Er was een forse toename van bezoekers uit Duitsland, Polen en de Scandinavische landen. In het geval van Duitsland en Polen is dit een direct gevolg van het toegenomen aantal deelnemers uit die landen.


Veel internationale standhouders en bezoekers

Stijging van bezoekers en sociale media-impact

Het totale aantal bezoekers steeg met 3,6%. De spreiding over de dagen was echter anders dan voorheen: 44% van de bezoekers kwam op woensdag, 35% op donderdag en 21% op vrijdag. Woensdag was zo druk dat voor het eerst in tien jaar de reserveparkeerplaatsen werden ingezet. Vrijdag bood deelnemers de tijd om bij collega-stands langs te gaan, wat vooral voor toeleveranciers extra orders opleverde.


Sociale media speelden voorafgaand en tijdens de beurs een grote rol. Dankzij de krachtige inzet hiervan werden veel nieuwe bezoekers en deelnemers aangetrokken, en explodeerde de online interactie rondom de beurs.

Bezoekerstypes en inkopers

8% van de bezoekers was handelaar en 5% vertegenwoordigde zelfstandige tuincentra, wat een groei is ten opzichte van 2023. De toename is mede te danken aan de focus op inkopers, zowel door georganiseerde reizen als door gerichte marketing. Daarnaast had 20% van de bezoekers GrootGroenPlus nog nooit eerder bezocht en meldde 41% zich aan voor een ticket via een advertentie. Opvallend is ook dat 57% van de bezoekers eigenaar was van het bedrijf dat de beurs bezocht.


Positieve sfeer en succesvolle verkoop

De stemming op de beursvloer was zeer positief. De typisch warme sfeer van GrootGroenPlus zorgde voor veelvuldig zakendoen, en zowel bezoekers als deelnemers waren enthousiast en strooiden met complimenten. De bekende 'IKEA-routes' werden wederom gewaardeerd door zowel bezoekers als deelnemers, omdat op deze manier geen enkele stand werd overgeslagen.


De beurscatalogus werd dit jaar in het Nederlands gedrukt en digitaal uitgegeven in het Nederlands en Engels. Deze vond gretig aftrek; er bleven slechts twee doosjes gedrukte exemplaren over.

Presentatie van de GreenGrandPrix

Hoogtepunten en prijzen

Tijdens de GreenGrandPrix werden 28 planten gekeurd, met uiteindelijk 10 classificaties: 4x A, 4x B en 2x C. Hetgeen vergelijkbaar is met goud, zilver en brons. De planten stonden centraal tentoongesteld in het restaurant en in de stands zelf werden ook zuilen en certificaten geplaatst. De jury's, deelnemers, bezoekers en pers waren unaniem enthousiast over dit vernieuwde keuringconcept. Naar verwachting zal het concept van de GreenGrandPrix de komende jaren nog verder uitgebreid worden.


Daarnaast werden de inmiddels bekende standprijzen uitgereikt aan de volgende winnaars:
- Zunderts Groen Imago Prijs: Boomkwekerij Dictus-Hereijgers.
- Jac. Loddersprijs: Roelands Boomkwekerijen.
- Jan van Dongenprijs: Treeport BCT Partners ROOTZ.



Een stop tijdens de Interne Persreis

Internationale excursies en pers

Dit jaar namen 54 personen deel aan de interne en externe excursies, waaronder zoals gebruikelijk veel internationale persvertegenwoordigers uit onder meer Polen, Italië, Duitsland, Tsjechië, Litouwen, België, Letland, Finland, Frankrijk, Engeland, Roemenië, Hongarije, maar ook inkopers vanuit Polen, Litouwen, Griekenland, Bulgarije, Hongarije, Jordanië en Zweden. Er zijn verschillende deals gesloten als resultaat van deze reizen, die zo positief werden ontvangen dat ze in 2025 zullen worden voortgezet.


De externe persreis
Presentatie van Varb

Blik op de toekomst

De digitale beurs loopt nog door tot november via Varb, waarbij deelnemers hun actuele aanbod tonen via de beurs-app en website. Ook uitgebreide exposantenprofielen blijven beschikbaar en er worden steeds meer beelden en films gedeeld via de website en sociale media. Zo kan de sfeer van de beurs ook na afronding nog meebeleefd worden.


De aanmeldingen voor de 35e editie, die van 1 t/m 3 oktober 2025 op het BCT-terrein zal plaatsvinden, zijn inmiddels geopend. Op vrijdag 4 oktober ging het aanmeldformulier live, en de eerste 50 aanmeldingen zijn al binnen. Naar verwachting zal de vakbeurs in 2025 wel op een ander kavel van het terrein plaatsvinden, waardoor het belangrijk is om de aanmelding en wensen zo snel mogelijk door te geven. Die worden namelijk verwerkt op volgorde van binnenkomst. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.

Foto's bij dit artikel: GrootGroenPlus


GrootGroenPlus 2024 in vogelvlucht
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dag van Innovatiekringen boomkwekerij
donderdag 17 oktober 2024
Trade Fair Aalsmeer
dinsdag 5 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Sorteertafels
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Zijschudlichter
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Kluitsteekmachine
vrijdag 11 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER