Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Regionale innovatiedagen Compas Agro boomkwekerij in teeltregio's een succes

NIEUWS
BOOMTEELTTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 26 september 2024
76 sec


Kennisdeling en praktijkdemonstraties, in samenwerking met regionale partners

Tijdens de innovatiedagen die worden georganiseerd door Compas Agro in samenwerking met regionale partners zoals toeleveranciers, studieclubs en lokale telers, wordt veel kennis gedeeld over techniek, onkruid- en plaagbeheersing, teeltsystemen en ondernemerschap. Met praktijkdemonstraties van onder meer machines, druppelinstallaties en teeltsystemen en presentaties naar aanleiding van lopend onderzoek. De redactie ging langs bij verschillende bijeenkomsten.

Innovatiedag in de regio Zundert, in Wernhout bij NLPlants met bijna 200 bezoekers. Mede met dank aan CLTV Zundert. Foto: Compas Agro
Innovatiedag in de regio Zundert, in Wernhout bij NLPlants met bijna 200 bezoekers. Mede met dank aan CLTV Zundert. Foto: Compas Agro

De innovatiedag voor de regio Opheusden (met AR Plant, Van Tuijl en Tree Centre Opheusden) vond plaats bij Crum Boomkwekerijen in Dodewaard. Het regenachtige weer hield de enthousiaste deelnemers niet tegen bij een rondgang over de kwekerij. Demonstraties gingen onder meer over de druppelirrigatiesystemen van Aquafeed.

Demonstratie Aquafeed
Gotensysteem bij Crum Boomkwekerijen

Trends

De innovatiedag regio Venlo vond plaats in Tegelen, bij het jubilerende Faassen Plants, in samenwerking met Vitelia Agrocultuur en boomteeltstudieclub Horst aan de Maas. Dirand van Wijk van Compas Agro en Marc Swinkels van Vitelia Agrocultuur presenteerden trends in de sector. Opvallend bleek het verminderde aandeel van rozen en buxus, vooral sinds 2015, terwijl de teelt van bos- en haagplantsoen (11 procent) en met name laanbomen (33 procent) sterk is toegenomen.
Stefan Even presenteerde de resultaten van het Interreg Deutschland-Nederland project Agropole Innovates over ziektevoorspellingsmodellen met weerstations bij beheersing van echte meeldauw in Quercus en Amalanchier en van bladvlekkenziekte in Tilia.


Dirand van Wijk (Compas Agro, links) met Jan Dekker (Crum) en Björn Kohlmann (TCO)

Weerbaarheid

Op de innovatiedagen was ook aandacht voor de toenemende focus op duurzaamheid in de sector, die daar bovenop steeds vaker te maken krijgt met bovenwettelijke eisen vanuit de retail. Dit versterkt de interesse voor plantversterkers, biostimulanten en biologische bestrijding, terwijl chemie steeds meer in de richting gaat van laatste correctiemiddel. Ook was er een presentatie over weerbaarheidsstrategieën waarbij biostimulanten, chemie, groene middelen en niet behandelen werden vergeleken.
Voor de regio Haaren vond de Innovatiedag plaats bij boomkwekerij E. de Jong in Dongen, georganiseerd in samenwerking met CLTV Zundert en Treeport Zundert.


Te gast in Dongen bij gastbedrijf Boomkwekerij E. de Jong. Foto: Compas Agro
Op locatie bij Faassen Plants
Stefan Even (Compas Agro) geeft een toelichting bij het Interreg Deutschland-Nederland project Agropole Innovates

Efficiëntie

Vanuit Compas Agro een presentatie over onderzoek naar biostimulanten en manieren om de efficiëntie van meststoffen te verbeteren. Verder een demonstratie van AgroWizard, met een toepassing waarmee op grote schaal gegevens verzameld kunnen worden over onder meer stamdikte in de laanbomenteelt. Ook Otto de Vree van OdV Techniek was aanwezig met de Weed Profi schoffelmachine, die tot in detail werd gedemonstreerd.


Otto de Vree laat zien hoe de Weed Profi schoffelmachine is opgebouwd
Erik Bastiaensen van CLTV Zundert spreekt de bezoekers toe in de regio Haaren, foto: Compas Agro
Innovatiedag regio Oost-Nederland in Aalten bij boomkwekerij Rendering met LTO Noord (Kring Midden- en Oost-Nederland) en de studieclubs; foto Compas Agro
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER