Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

BvE Plantgoed: kwekerij met een eigen stempel

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, donderdag 19 september 2024
111 sec


Bart van Exsel breidt assortiment uit en gaat door met succesvolle aanpak

Eigenlijk wil hij niet alle details over zijn aanpak met ons delen, maar het mag duidelijk zijn dat die succes heeft. Bert van Exsel van BvE Plantgoed nam twee jaar geleden een succesvolle kwekerij over en weet deze in korte tijd qua assortiment fors uit te breiden. Het resultaat mag gezien worden, en dat kan tijdens GrootGroenPlus.

Bert van Exsel is succesvol met zijn aanpak
Bert van Exsel is succesvol met zijn aanpak

De letters BvE van boomkwekerij BvE Plantgoed staan voor de naam van de eigenaar, Bert van Exsel. Van Exsel nam het bedrijf, dat al decennialang bestaat, in 2022 over en heeft daar inmiddels zijn eigen stempel op gedrukt. BvE Plantgoed teelt diverse soorten Ilex, Prunus, Osmanthus, Phillyria en Photinia en is nu ook begonnen met het telen van bladverliezende heestersoorten.

BvE Plantgoed staat bekend om zijn bossige planten.

Bossige plant

'Waar veel anderen ervoor kiezen om planten goed door te laten groeien, maaien wij ze om de haverklap kort, om een zo bossig mogelijke plant te kunnen leveren', vertelt Van Exsel. 'Zo ontstaan er heel veel ogen en hoeft de klant bij het oppotten eigenlijk niets meer aan de plant te doen.' De afnemers zijn kwekers uit onder meer Ierland, Engeland, Duitsland, België en zelfs Canada.


Eigen stek en assortiment

BvE Plantgoed brengt de ongewortelde stekken van eigen moerplanten en eigen bedden naar stekbedrijven. Wanneer ze in juni terugkomen, gaat de anderhalfjarige teelt in de koude grond. Het maaien gaat machinaal en op gps. De zij- en bovenmaaier houdt de planten meerdere keren per seizoen kort door ze te toppen en zijdelings te maaien. Voor een optimale beworteling en snelle weggroei worden de planten aan beide zijden afgepend. Alle planten die de kwekerij verlaten, zijn tussen de 20 en 30 centimeter hoog.


Bert en Birgit van Exsel, met potentiële opvolger?
Van Exsel, die een grote plantenkennis blijkt te hebben, acht deze aanpak ook geschikt voor vele andere soorten. Daarom nam hij de stap om het assortiment de komende jaren uit te breiden met meerdere soorten bladverliezende heesters. Hij vertelt: 'Ik zoek vooral naar planten die andere kwekers niet of weinig aanbieden. In combinatie met onze aanpak maakt dat ons tot een speciale kwekerij.'

Drainage

De kwekerij omvat 11 hectare, waarvan 1 hectare moerhoek is. Ieder jaar wordt er 5 hectare aangeplant, passend bij een teelt van anderhalf jaar. 'Wij zullen nooit meer dan 5 hectare per jaar aanplanten', stelt Van Exsel. 'Deze omvang is goed bij te houden. Zo hoeven we nooit achter de feiten aan te lopen en kunnen we ons focussen op de kwaliteit van de planten.' De kwekerij staat op gedraineerde zandgrond. Van Exsel: 'Zoals we afgelopen jaar hebben gezien, kun je beter een keer meer water aanbrengen dan te veel water hebben. Wanneer hier 20 millimeter regen valt, zie je de volgende dag geen water meer. Enerzijds doordat we daarvoor maatregelen hebben getroffen; anderzijds brengt onze ligging in Rucphen deze grond met zich mee.'


GrootGroenPlus

Van Exsel merkt dat zijn klanten tevreden zijn over zijn aanpak en het resultaat daarvan: bossige planten met een goed wortelgestel. Er wordt gesproken over zijn doordachte teelttechnieken, maar welke dit zijn, houdt de teler voor zichzelf. Tijdens GrootGroenPlus kunnen de bezoekers van alle zeventig soorten de kwaliteit van de wortels en de dichtheid van de planten bekijken. Deze worden tentoongesteld in glazen potten met water. Letterlijk een transparante aanpak! Ook de nieuwste soorten die BvE Plantgoed vorig jaar nog niet had, worden getoond.


BvE Plantgoed

Bernhardstraat 23
4715 PX Rucphen
+31 (0)6 - 238 77 327
info@bveplantgoed.nl
www.bveplantgoed.nl

Route en standnummer: blauw 092


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER