Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Racistische plantennamen worden omgedoopt

NIEUWS
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 1 augustus 2024
43 sec


Botanici hebben besloten om de namen van meer dan 200 plantennamen, die als racistisch worden beschouwd , te veranderen. Deze stap werd genomen tijdens een zesdaagse bijeenkomst van het Internationale Botanische Congres, dat onlangs werd gehouden .


Een van de meest opmerkelijke wijzigingen betreft namen die het woord " caffra" bevatten, zoals bij de Afrikaanse koraalboom, vroeger bekend als 'Erythrina caffra'. Het woord "caffra", afkomstig uit het tijdperk van de apartheid in Zuid-Afrika, wordt als denigrerend beschouwd. In plaats daarvan wordt de term "affra" gebruikt , die verwijst naar de Afrikaanse herkomst van de boom.

Nelson Mandela Universiteit

Dezelfde wijziging is ook doorgevoerd bij de kei-appel ofwel Dovyalis caffra en de haakdoorn (Senegalia caffra). Het voorstel voor deze naamsveranderingen kwam van Gideon Smith en Estrela Figueiredo van de Nelson Mandela Universiteit. Tijdens het congres stemden 351 wetenschappers voor de naamsverandering, terwijl 205 tegenstemden. Een speciaal daarvoor opgericht comité zal toezicht houden op de benaming van nieuw ontdekte planten en tevens historische namen beoordelen die mogelijk problematisch zijn. Dit omvat ook namen van personen die hebben geprofiteerd van de trans-Atlantische slavenhandel.
De kwestie van controversiële namen beperkt zich niet tot plantennamen alleen. Zo blijft de naam van de zogenaamde hitlerkever (Anophthalmus hitleri) ongewijzigd. Het gaat hier om een blinde loopkever die in grotten in Kroatië voorkomt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jan P. Mauritz RT-RE
directeur eigenaar | J.P. Mauritz Holding BV
maandag 5 augustus 2024
Wat een totale waanzin !! Het lijkt toch helemaal nergens meer op. In deze lijn voortdurend is Davidia involucrata en alle species met de soortnaam davidii die ontdekt zijn door de RK pater Armand David tijdens zijn reizen door China als missionaris van het Woord straks ook allemaal aan de beurt. Mag niet meer, de opdringerigheid van het Christelijk geloof ! Schande, excuses en herstelbetalingen aan China ! Waarvan akte !!!

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER