Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wie is verantwoordelijk voor afstervende aanplant? Kweker en hovenier voor de rechter

ARTIKEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 5 juni 2024
48 sec


Een kweker had van de rechtbank Midden-Nederland al een betalingsverplichting gekregen voor mislukte aanplantingen op een landgoed en trachtte nu in een nieuwe rechterlijke uitspraak deze kosten op de hovenier te verhalen.


De kern van het geschil ligt bij de vraag of de hovenier aansprakelijk is voor de slechte conditie van de grond waarin de bomen werden geplant, wat resulteerde in het afsterven van veel van deze bomen. De rechtbank oordeelde dat de kweker en de hovenier geen contractuele relatie hadden, wat de zaak complexer maakt.

De rechtbank heeft in haar oordeel vastgesteld dat de hovenier slechts voor een klein deel van de geëiste schadevergoeding verantwoordelijk is. Dit betreft de schade gerelateerd aan het herstel van plantgaten en het verwijderen van dode fruitbomen, omdat deze problemen grotendeels te wijten waren aan fouten van de hovenier bij het voorbereiden van de grond en het planten van de bomen. Voor de overige bomen en teruggave van de koopsom werd de vordering van de kweker afgewezen omdat de oorzaak van de problemen vooral buiten de controle van de hovenier lag.

Uiteindelijk werd besloten dat de hovenier de kweker een bedrag moet betalen voor de kosten gerelateerd aan de falende fruitbomen, maar niet voor de kosten die voortkwamen uit de aanplant en mislukking van de overige bomen (bos 2) of de terugbetalingen aan de landgoedeigenaar. De proceskosten werden gecompenseerd, wat betekent dat elke partij zijn eigen kosten draagt.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
eigenaar | s-kwadraat snoei-advies Arnhem
donderdag 6 juni 2024
Als kwekers eens zouden beginnen met het leveren van kleinere bomen die vlug aanslaan na het planten, zou er veel minder uitval zijn. Ook het advies om "de broek" niet te verwijderen zou afgeschaft moeten worden. Er is dan geen mogelijkheid om de kluit te controleren en daar is vaak iets mee aan de hand. Hoe groter de boom, hoe moeilijker het op de juiste manier planten. Veel bomen worden standaard te diep geplant, waardoor wortels te weinig zuurstof krijgen en de bast gaat rotten, omdat hij niet opdroogt. Er gaat zo ontzettend veel mis met het planten van bomen door te weinig kennis over hoe te planten, hoe te verankeren (zo laag mogelijk met drie palen) en wat te doen met de bodem. M.a.w. het is een vak en vereist zorgvuldigheid. Bomen in de brandende zon laten liggen komt ook vaak voor, zie ik. Kennis, kennis, kennis dus.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
AANGEBODEN: Kluitenrooier Tractor/Shovel
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 29 november 2024
AANGEBODEN: Compacte Kluitenrooier
vrijdag 29 november 2024
AGENDA
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER