Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Extra beschikbare stikstof zorgt voor een robuust en duurzaam groeiend gewas

ADVERTORIAL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Caroline van den Hoek, woensdag 29 mei 2024
93 sec


De hele stikstofdiscussie is in Nederland al een tijdje gaande en we ontkomen er uiteindelijk niet aan om met een mindere stikstofgift hetzelfde resultaat te moeten gaan halen. Tijd om eens te gaan kijken wat we zelf kunnen doen om ons gewas een handje te helpen.


Afgelopen jaar heeft Syngenta het product Vixeran op de markt gebracht om gewassen te helpen met hun stikstofbehoefte. Vixeran is een natuurlijk product op basis van de bacteriestam Azotobacter salinestris CECT 9690. Deze bacterie kan stikstof uit de bodem en/of lucht binden en zo het gewas op een natuurlijke wijze van extra stikstof voorzien. Uit eerdere proeven in akkerbouwgewassen hebben we gezien dat er per hectare gemiddeld 30 a 40 kg N (110 a 150 kg KAS) kan worden bespaard, bij een gelijkblijvende opbrengst. Nu zit de akkerbouw in veel gevallen met een hogere stikstofgift dan in de boomkwekerij, maar ook in de boomkwekerij valt de nodige winst te behalen. Komend seizoen zal Syngenta ook in de boomkwekerij gaan kijken wat er met Vixeran mogelijk is.

Vixeran: partner voor natuurlijke stikstofvoorziening en eenvoudig toe te passen

Als de hoeveelheid stikstof die je een gewas kunt geven eigenlijk iets te laag is voor een optimale groei, kan Vixeran worden ingezet boven op de stikstofgift. Zo wordt dan een extra benutting van stikstof uit de omgeving verkregen. Vixeran is robuust en erg makkelijk in het gebruik. De bacterie is vorstbestendig, al werkzaam bij een lage temperatuur en dus kun je al vroeg in het seizoen starten. Vixeran levert het gewas stikstof op drie niveaus: de bladeren, de wortels en de rhizosfeer. Vixeran is dan ook eenvoudig toe te passen, vroeg in het seizoen, in het zich ontwikkelende gewas. In bijna alle gevallen kan je Vixeran gewoon combineren met een reguliere gewasbespuiting.


Hoe werkt Vixeran?

Vixeran bindt stikstofgas (N2) uit de lucht (zowel uit de atmosfeer als lucht in de bodem) en zet deze om in voor de plant opneembare stikstof. Dit is te vergelijken met wat vlinderbloemige gewassen doen die stikstof binden.
Vixeran met de Azotobacter-bacterie is uniek, omdat deze drieledig werkt: zowel in het blad, als in de wortel, maar ook in de rhizosfeer (rondom de wortel wordt een biofilm gevormd). De Azotobacter salinestris bacterie komt tot leven zodra Vixeran is opgelost in water. Na toepassing koloniseert (vermenigvuldigt) de bacterie zich. De N-fixatie start vanaf moment van toepassen en naarmate de kolonisatie toeneemt, wordt het gewas van extra bruikbare stikstof voorzien. Om het een en ander te verduidelijken heeft Syngenta een mooi filmpje over de werking van Vixeran gemaakt.


Wil je meer informatie over Vixeran kijk op de website van Syngenta, of neem contact op met ons of uw adviseur.

De auteur, Caroline van den Hoek, is Crop Advisor glastuinbouw en boomkwekerij bij Syngenta


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER