Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Langlopende rechtszaak: €173.639 schadevergoeding voor rozenkweker door spuitincident

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 29 april 2024
42 sec


In een recente uitspraak door het Gerechtshof 's-Hertogenbosch is besloten over een langlopende zaak tussen een rozenkweker en een naburig maisveld, waarbij spuitmiddelen tijdens onkruidbestrijdingswerkzaamheden overwaaiden en aanzienlijke schade veroorzaakten aan de rozen.


Het incident, dat plaatsvond in 2011, betrof spuitwerkzaamheden op een maisveld dat grensde aan de rozenkwekerij. Hierbij waaiden chemische middelen over naar de rozen, wat leidde tot schade aan zowel stam- als struikrozen. Na vaststelling van de schade door NAK Tuinbouw en een aantal experts, ontstond een juridisch geschil over de omvang van de schade en de verantwoordelijkheid voor de kosten van de schadebeperkende maatregelen.

Er was ook een discussie over de mogelijke schadebeperkende maatregelen die de kweker had kunnen nemen, zoals het snoeien van beschadigde rozen om verdere verkoop te bevorderen, maar deze werden als onzeker en niet gegarandeerd effectief beschouwd

Schadevergoeding

Het hof heeft geoordeeld dat de kweker recht heeft op een schadevergoeding die de misgelopen omzet reflecteert, aangezien de beschadigde rozen niet konden worden verkocht zoals gepland. De vergoeding voor de spuitschade betrof €173.639. Er was ook een discussie over de mogelijke schadebeperkende maatregelen die de kweker had kunnen nemen, zoals het snoeien van beschadigde rozen om verdere verkoop te bevorderen, maar deze werden als onzeker en niet gegarandeerd effectief beschouwd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER