Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Airflow-systeem klaar voor praktijkproeven

NIEUWS
BOOMTEELTTECHNIEK
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 18 april 2024
49 sec


ErfGoed zoekt ondernemers die willen testen met vloerverwarming en -koeling!

Het principe van het Airflow-systeem is heel eenvoudig: er wordt kaslucht aangezogen, die door het buizenstelsel in de eb- en vloedvloer wordt geblazen. In deze slangen zitten gaatjes, waardoor de lucht in de gravellaag terechtkomt. Op die manier kunt je de vloer verwarmen en koelen en effectiever telen.


Doel hierachter is Een efficiƫnte benutting van laagwaardige warmte en een optimaal microklimaat rond de plant. Cor Bremmer, commercial director bij ErfGoed. 'Het systeem - dat kan worden benut om te verwarmen en te koelen - is inmiddels dusdanig doorontwikkeld dat dit kan worden ingezet in praktijkproeven. Wij zoeken daarom telers die willen testen met het systeem.'

Volgens Bremmer heeft het systeem tal van voordelen. Groot voordeel hierbij is dat laagwaardige warmte - denk bijvoorbeeld aan restwarmte - efficiƫnt kunt worden inzetten. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing. Ook houd je de bovenkant van de vloer goed droog, wat waarschijnlijk resulteert in minder algengroei."
Daarnaast kan de Airflow-vloer worden gebruikt om te koelen. In dit geval wordt koude lucht ingebracht en gaat er koelere, vochtige lucht langs het gewas. "Op warme dagen kun je de temperatuur in een kas hiermee naar verwachting zo'n drie graden omlaag brengen. Ook is sprake van een hogere RV, waardoor de huidmondjes van het gewas open blijven staan en de fotosynthese wordt bevorderd. En de combinatie van de lagere temperatuur en de hogere RV resulteert in een beter microklimaat rond de plant. Dit komt de gewasgroei en -kwaliteit ten goede."


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER