Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Herbaedeck HBR bespaart arbeid en beschermt tegen onkruid en mos

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 7 mei 2024
311 sec


'Niet alleen op papier goede eigenschappen, maar ook goed in de praktijk'

Naast het kweken van mooie en sterke planten is het in de boomkwekerij belangrijk om het werk efficiënt en tegelijk duurzaam te doen. Substraatleverancier Lensli en Boomkwekerij Leon van Lint in Boskoop laten met het afdekmateriaal Herbaedeck zien waar goede samenwerking toe kan leiden.

Herbaedeck HBR
Herbaedeck HBR

Gert van Beek en Cock van der Spek, accountmanagers bij Lensli, geven samen met Leon van Lint van de gelijknamige kwekerij een inkijkje in de samenwerking tussen beide partijen. In de containerteelt is groei van onkruid en mos op de pot een hardnekkig probleem, vertelt Van Lint. 'Het is goed op te lossen, maar wel met ontzettend veel handwerk en niet altijd even effectief.'
Van Beek vertelt hoe Herbaedeck bijdraagt aan een oplossing voor dat probleem: 'Door de samenstelling hecht Herbaedeck HBR goed aan de pot. Ook is het materiaal waterdoorlatend, waardoor onkruidzaden geen vocht en licht krijgen om te ontkiemen. Bovendien bevat Herbaedeck HBR het bestanddeel rijstkaf, rijk aan het element silicium, wat ten goede komt aan de gezondheid en weerbaarheid van de planten.' Van der Spek vult aan: 'Een extra voordeel van het bestanddeel houtvezel is dat het voorkomt dat het afdekmateriaal van de pot af rolt.'


'Herbaedeck hecht goed aan de pot en is waterdoorlatend, waardoor onkruidzaden geen vocht en licht krijgen om te ontkiemen'


Herbaedeck HBR

Onder de naam Herbaedeck heeft Lensli een lijn met afdekmateriaal voor - onder andere - containerteelt. De variant Herbaedeck HBR bestaat uit organische, circulaire grondstoffen die RHP-gecertificeerd zijn: houtvezel, boomschors en rijstkaf. De sterke vezels zorgen voor natuurlijke binding en goede afdroging, waardoor de omstandigheden niet gunstig zijn voor het ontkiemen van mos en onkruid. Het materiaal is machinaal te verwerken en geschikt voor zowel binnen- als buitenteelt.
Van Beek: 'Naast de vochtdoorlatende eigenschappen is Herbaedeck HBR ook ontwikkeld om te besparen op arbeidsuren. Herbaedeck kan machinaal op de pot worden aangebracht na het oppotten; daardoor is het heel efficiënt in het gebruik.'


Léon van Lint

Natuurlijke uitstraling

Kwekerij Leon van Lint in Boskoop is gespecialiseerd in het kweken van visueel aantrekkelijke tuinplanten. Van Lint: 'De keuze voor Herbaedeck HBR als afdekmateriaal was voor ons niet moeilijk: het werkt efficiënt en voldoet dus aan onze wens om arbeid te besparen. Bovendien beschermt het effectief tegen onkruid en mos. En met dit afdekmateriaal is de vochtbalans in de potten beter, wat weer goed is voor een gezonde groei van onze planten. Voordat we Herbaedeck HBR gingen gebruiken, hebben we ook andere materialen getest, maar de resultaten met Herbaedeck waren gewoon het beste. Ik ben blij met de toevoeging van houtvezel; daardoor is het materiaal gemakkelijk te verwerken en heeft het een natuurlijke uitstraling. Tegelijk blijft het goed plakken aan de pot. Omdat het beter blijft zitten, ontstaat er ook minder rommel als de pot verschuift of omvalt.'


'Met dit afdekmateriaal is de vochtbalans in de potten beter, wat goed is voor een gezonde groei van onze planten'

Blijvend vernieuwen

Zowel de accountmanagers van Lensli als Leon van Lint vinden dat Herbaedeck zijn meerwaarde heeft bewezen in de boomkwekerij. Van Beek: 'In de voortdurende zoektocht naar verbetering en verduurzaming is dit materiaal een mooie stap in de goede richting. We blijven verder vernieuwen, om de prestaties van Herbaedeck te optimaliseren voor gebruik in verschillende situaties.'
Van Lint: 'Ik ben blij dat Lensli daarbij ook kwekers betrekt. Wij kunnen meedenken en uitproberen hoe het materiaal in de praktijk presteert. Daardoor krijg je een product dat niet alleen op papier goede eigenschappen heeft, maar ook in de praktijk goed werkt. Dat geeft voor ons het beste resultaat bij het gebruik op de kwekerij.'


Herbaedeck HBR

Herbaedeck HBR is een specifieke variant van de Herbaedeck-afdekmaterialenlijn van Lensli. Deze variant onderscheidt zich door zijn samenstelling uit houtvezel, boomschors en rijstkaf. Dit leidt tot unieke eigenschappen, die het product bijzonder geschikt maken voor bepaalde toepassingen in de boomkwekerijsector.

Eigenschappen
Sterk bindend vermogen: dankzij de combinatie van houtvezel, boomschors en rijstkaf heeft Herbaedeck HBR een uitstekend bindend vermogen. Hierdoor blijft het materiaal goed op de pot liggen, zelfs bij harde wind of tijdens transport.
Effectieve bescherming tegen onkruid en mos: net als andere Herbaedeck-varianten zorgt Herbaedeck HBR voor een droge bovenlaag op de pot, waardoor onkruid en mos geen kans krijgen om te groeien. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde groeiomgeving voor de gewassen.
Duurzaamheid: dankzij de organische samenstelling is Herbaedeck HBR een duurzame keuze als het gaat om afdekmateriaal. Het materiaal verteert langzaam of vrijwel niet, waardoor het langdurig effectief blijft tegen onkruidvorming en mosgroei.
Hoge sierwaarde: het afdekmateriaal geeft de potten dankzij de hoogwaardige decoratieve uitstraling een zeer fraaie afwerking.

Toepassingen
Herbaedeck HBR is bij uitstek geschikt voor gebruik in de boomkwekerijsector, met name voor het afdekken van potten met jonge bomen en planten.
Door de sterke bindende eigenschappen is Herbaedeck HBR ideaal voor situaties waarin het belangrijk is dat het afdekmateriaal goed op zijn plaats blijft liggen, zoals bij buitenteelten of bij potten die blootgesteld worden aan harde wind.

Herbaedeck 1

Herbaedeck 1 is een andere variant in de Herbaedeck-afdekmaterialenlijn van Lensli. Het wordt gekenmerkt door zijn samenstelling uit een speciaal type harde boomschors (bark). Dit leidt tot unieke eigenschappen, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen in de boomkwekerijsector.

Eigenschappen
Lange levensduur: dankzij het gebruik van een speciaal type harde boomschors verteert Herbaedeck 1 langzaam. Hierdoor blijft het materiaal relatief lang op de pot liggen en behoudt het zijn effectiviteit gedurende een langere periode.
Effectieve bescherming tegen onkruid en mos: Herbaedeck 1 creëert een droge bovenlaag op de pot, waardoor onkruid en mos geen kans krijgen om te groeien. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde groeiomgeving voor de gewassen.
Gemakkelijk machinaal aan te brengen: door zijn samenstelling is Herbaedeck 1 gemakkelijk machinaal aan te brengen. Daardoor is het efficiënt in het gebruik, vooral op grotere kwekerijen waar veel potten moeten worden afgedekt.
Hoge sierwaarde: naast de functionele eigenschappen heeft Herbaedeck 1 ook een hoge sierwaarde. De harde boomschors zorgt voor een natuurlijke uitstraling van de pot, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn voor kwekers en tuincentra.

Toepassingen
Herbaedeck 1 is ideaal voor het afdekken van potten met jonge bomen, struiken en andere planten in de boomkwekerijsector. Het wordt vaak gebruikt voor buitenteelten, waar bescherming tegen onkruid en mos essentieel is om de groei van de gewassen niet te verstoren. Door de lange levensduur is Herbaedeck 1 ook geschikt voor langdurige toepassingen, zoals bij het kweken van meerjarige gewassen.

Herbaedeck Mini

Herbaedeck Mini is een variant van de Herbaedeck-afdekmaterialenlijn van Lensli die speciaal is ontworpen voor het gebruik bij kleinere potmaten. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als Herbaedeck 1, maar is fijner van structuur, waardoor het geschikter is voor toepassing op kleine potten.

Eigenschappen
Fijne structuur: Herbaedeck Mini heeft een fijnere structuur dan andere Herbaedeck-varianten, waardoor het ideaal is voor het gebruik bij kleinere potmaten. De fijnere deeltjes zorgen voor een gelijkmatige bedekking van de pot.
Langdurige werking: net als andere Herbaedeck-varianten biedt Herbaedeck Mini langdurige bescherming tegen onkruid en mos. Het creëert een droge bovenlaag op de pot, waardoor onkruid en mos geen kans krijgen om te groeien.
Machinaal aan te brengen: Herbaedeck Mini kan gemakkelijk machinaal worden aangebracht, waardoor het efficiënt in het gebruik is, zelfs als er grotere aantallen potten afgedekt moeten worden.
Esthetisch aantrekkelijk: hoewel het een fijnere structuur heeft, geeft Herbaedeck Mini een natuurlijke uitstraling van de pot, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn voor kwekers en tuincentra.

Toepassingen
Herbaedeck Mini is ideaal voor de kleinere potmaten die worden gebruikt voor jonge planten, stekken en kleinere sierplanten. Het biedt effectieve bescherming tegen onkruid en mos, zelfs op kleine oppervlakken, waardoor de groei van de gewassen niet wordt verstoord. Door de fijne structuur kan Herbaedeck Mini gelijkmatig worden aangebracht, zelfs op kleine potten. Daardoor is het een handige keuze voor kwekers die met verschillende potmaten werken.

Herbaedeck BVR

Herbaedeck BVR is een variant in de Herbaedeck-afdekmaterialenlijn van Lensli die bekendstaat om zijn unieke samenstelling uit boomschors, kokosvezel en rijstkaf. Dit leidt tot eigenschappen die het materiaal geschikt maken voor diverse toepassingen in de boomkwekerijsector.

Eigenschappen
Stevige natuurlijke binding: dankzij de combinatie van boomschors, kokosvezel en rijstkaf heeft Herbaedeck BVR een stevige natuurlijke binding. Hierdoor blijft het materiaal goed op zijn plaats liggen, zelfs bij harde wind, omvallende potten en tijdens transport.
Effectieve bescherming tegen onkruid en mos: Herbaedeck BVR creëert een droge bovenlaag op de pot, waardoor onkruid en mos geen kans krijgen om te groeien. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde groeiomgeving voor de gewassen.
Esthetisch aantrekkelijk: naast de functionele eigenschappen geeft Herbaedeck BVR een natuurlijke uitstraling van de pot, wat esthetisch aantrekkelijk kan zijn voor kwekers en tuincentra.

Toepassingen
Herbaedeck BVR is ideaal voor gebruik in de boomkwekerijsector, met name voor het afdekken van potten met jonge bomen, struiken en andere planten.
Vanwege de stevige natuurlijke binding is Herbaedeck BVR geschikt voor situaties waarin het belangrijk is dat het afdekmateriaal goed op zijn plaats blijft liggen, zoals bij buitenteelten of bij potten die worden blootgesteld aan harde wind.
Dankzij de natuurlijke uitstraling en effectieve bescherming tegen onkruid is Herbaedeck BVR een populaire keuze voor kwekers die streven naar een gezonde en esthetisch aantrekkelijke groeiomgeving voor hun gewassen.

Herbaedeck HBR in de praktijk
Herbaedeck van Lensli biedt een combinatie van langdurige bescherming tegen onkruid en mos, gemak in het gebruik dankzij machinale toepassing en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Daardoor is het een waardevolle keuze voor kwekers in de boomkwekerijsector. Daarnaast hebben Herbaedeck HBR en BVR sterk bindende eigenschappen en is Herbaedeck Mini een aantrekkelijke keuze voor boomkwekers die werken met kleinere potmaten. Door de lange levensduur is Herbaedeck 1 ook geschikt voor langdurige toepassingen, zoals bij het kweken van meerjarige gewassen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER