Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Weersinvloeden en marktuitdagingen: de stand van zaken in de boomkwekerijsector

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 13 maart 2024
83 sec


Van Oers Agro komt met Sectorrapport najaar 2023

Het najaar van 2023 liet opnieuw de invloed van het weer op de boomkwekerijsector zien. Met warmte en neerslagextremen stelde het seizoen boomkwekers voor flinke uitdagingen. Het natte weer na een aantal droge zomers maakte niet alleen werkzaamheden op het veld moeilijker, maar zorgde ook voor een overschot aan producten op de markt. Voor veel boomkwekerijen was het daardoor een kort en uitdagend najaar.


Dit blijkt uit het nieuwste Sectorrapport van Van Oers Agro. Opvallend was dit seizoen het contrast tussen de verschillende bedrijven binnen de sector. Sommige ondernemingen hielden ondanks alles een stabiele bedrijfsvoering, terwijl andere de impact van een oververzadigde markt duidelijk voelden. Teeltplan en afzetgebied bleken de bepalende factoren voor succes van een bedrijf.

Omzettrends en sectoradvies

De omzettrends lieten verschillen zien tussen de deelsectoren. Containerteeltbedrijven zagen een toename van 5-10% in omzet ten opzichte van vorig jaar, tegen een afname van 5-10% bij bos- en haagplantsoenbedrijven. Deze cijfers tonen aan dat het behouden van prijsniveaus belangrijk is om op lange termijn groei te waarborgen en om de sector tegen prijsdruk te beschermen.


Kritisch op voorraad

Daarnaast onderstreept het rapport de noodzaak om kritisch naar de voorraad te kijken, met name in de containerteelt, waar men tegen het dilemma 'weggooien of weggeven' aanloopt. Voorraden beheren aan het einde van het seizoen helpt bij het waarborgen van een duurzame toekomst voor het bedrijf.


Arbeidskosten en exportuitdagingen

Arbeidskosten blijven een aandachtspunt. Bos- en haagplantsoen- en vollegrondsbedrijven zagen een toename in kosten per hectare, containerteeltbedrijven juist een afname. De exportwaarde daalde met ongeveer 5%, waarbij de oorlog in Oekraïne de handel naar Oost-Europa heeft beïnvloed. Bedrijven doen er goed aan om strategische op zoek te gaan naar andere markten, om overschotten te vermijden.


Toekomstperspectieven en strategieën

De sector staat aan de vooravond van belangrijke beslissingen. Het weer blijft een onvoorspelbare factor, maar de omzetpotentie is aanwezig. Bedrijven worden aangemoedigd om een meerjarig teeltplan op te stellen en een efficiënte goederenstroom in te richten om toekomstbestendig te blijven. Dit voorjaar biedt kansen om omzetdalingen recht te trekken, met name in de containerteelt en vollegrondsectoren.


'Bedrijven worden aangemoedigd om een meerjarig teeltplan op te stellen en een efficiënte goederenstroom in te richten om toekomstbestendig te blijven'

Veerkracht

Het Sectorrapport van Van Oers Agro benadrukt dat veerkracht en aanpassingsvermogen nodig voor de boomkwekerijsector om succesvol de uitdagingen van weer, markt en arbeidskosten aan te gaan. Door de juiste strategische keuzes te maken kun je - ook in de verraderlijke dynamiek die nu speelt - niet alleen overleven, maar ook groeien en bloeien.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Webinar NPPL over autonome werktuigen
woensdag 2 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER