Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuw doctoraatonderzoek onthult kansen voor vorstbestendige lavendel

NIEUWS
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 14 februari 2024
60 sec


In een Vlaams doctoraatsonderzoek van Ewout Van Oost, uitgevoerd in samenwerking tussen ILVO en UGent, zijn nieuwe inzichten gekomen in de vorsttolerantie van lavendelsoorten. Dit onderzoek biedt volgens de onderzoekers een veelbelovende toekomst voor het kweken van vorstbestendige lavendelcultivars, waardoor deze populaire planten ook in koudere klimaten kunnen overleven.


Lavendel, bekend om zijn droogtetolerantie en aantrekkelijke bloei en geur, heeft tot nu toe een belangrijke beperking gekend: de gevoeligheid voor vorst van veel mediterrane soorten. Het onderzoek van Van Oost heeft echter de weg vrijgemaakt voor het identificeren van de meest vorsttolerante lavendelvarianten en het ontwikkelen van methodes om deze eigenschap betrouwbaar te meten.

84 lavendeltypen

Van Oost's onderzoek richtte zich op de genetische achtergrond en winterhardheid van 84 lavendeltypen, waarbij vijf genetische groepen werden onderscheiden die gemakkelijk te kruisen zijn voor het verhogen van vorsttolerantie. Deze genetische inzichten, gecombineerd met experimentele methoden om winterhardheid te testen, zoals metingen van celsap-lekkage en chlorofyl-fluorescentie, hebben geleid tot concrete strategieën voor het ontwikkelen van vorstbestendige lavendel.

De meest tolerante plant, de gewone tuinlavendel (Lavandula angustifolia), kon tot een temperatuur van -19.4°C overleven, terwijl de meer gevoelige soorten, zoals de vlinderlavendel (Lavandula stoechas) en de tandlavendel (Lavandula dentata), al bij -2.9°C kapot vroren.


Breder trekken

De resultaten beloven een revolutie in de sierteeltmarkt, met de ontwikkeling van nieuwe lavendelcultivars die niet alleen mooi en droogtetolerant zijn, maar ook de winterkou kunnen doorstaan. Dit onderzoek kan tevens worden toegepast op een breder scala van mediterrane planten, waardoor tuiniers in koudere klimaten meer variatie in hun tuinen kunnen aanbrengen.


Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Vlaamse boomkwekers innovatienetwerk Best-Select. Zij zien een sterke vraag naar lavendelplanten die als meerjarige tuinplanten kunnen dienen in koudere regio's. 'Met de nieuwe tools kunnen we sneller betere cultivars selecteren,' aldus Lucas De Nolf, voorzitter van Best-Select.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER