Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe kijk op waterbeheer: zelfvoorzienend systeem voorkomt droogtecrisis in hete zomers

NIEUWS
BOOMTEELTTECHNIEK
SUBSTRATEN EN BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 9 februari 2024
68 sec


'Regen valt er genoeg, maar hoe hou je dit betaalbaar en duurzaam vast?'

In een wereld waarin droogte de agrarische sector bedreigt, presenteert Broere Irrigatie een radicale aanpak voor waterbeheer in kwekerijen. Het tekort aan hoogwaardig irrigatiewater en de groeiende behoefte aan zelfvoorziening vormen de drijvende kracht achter proeven met microbiologische filtratie en ondergrondse wateropslag.

Peilputten van het project op Texel
Peilputten van het project op Texel

Arie-Jan Broere neemt ons mee naar de oorsprong van dit project op Texel, waar acht jaar geleden het idee ontstond om zoet water beschikbaar te maken voor de akkerbouw en bollenteelt. 'Het eiland fungeert als een gigantische badkuip', legt hij uit, 'waar jaarlijks 40 miljoen kuub regenwater valt, terwijl voor optimale land- en tuinbouw maar 6 tot 10 miljoen kuub nodig is.' Het vraagstuk was helder: hoe houd je dit water betaalbaar en duurzaam vast?

Aansluiten bij bodemeigenschappen

Broere betrekt het watertechnisch ingenieursbureau Acacia Water, wat leidt tot een ingenieus ontwerp. Een verzamelleiding onder drainageslangen leidt naar een pompput, waar zoet water wordt gefilterd en ontdaan van gewasbeschermingsmiddelen. Vervolgens wordt het in de zomer in ondergrondse boringen opgeslagen en gebruikt voor peilgestuurde drainage. Deze aanpak benut de unieke eigenschappen van de Texelse bodem maximaal.


Arie Jan Broere
'De aanpak benut de unieke eigenschappen van de bodem maximaal'

Broere: 'Deze doordachte manier van waterbeheer komt niet alleen tegemoet aan de groeiende behoefte aan zelfvoorziening in de boomkwekerij, waar telers streven naar controle over hun waterkwaliteit, maar het biedt ook een duurzame oplossing voor een breed scala aan gewassen. Onze pilotprojecten op Texel en andere regio's laten veelbelovende resultaten zien.' Broere benadrukt dat de technologie van filtratie en ondergrondse wateropslag niet uniek is, maar het ontwikkelde systeem biedt een kostenefficiënte en duurzame manier om zelfvoorzienend te zijn in waterbeheer voor kwekerijen.

Nieuwe kijk op waterbeheer

Deze benadering van waterbeheer die Broere introduceert, brengt niet alleen verandering voor individuele kwekerijen, maar markeert ook in de hele sector een andere manier van kijken naar waterbeheer. 'Het is niet langer de vraag óf zelfvoorziening mogelijk is, maar eerder wannéér deze aanpak gemeengoed wordt in de land- en tuinbouw.'


Onderstaand artikel geeft meer achtergrondinformatie over ondergrondse wateropslag en de werking van de aquifer.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER