Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Duitse Wegrow heeft ambities voor de volledige keten van teelt, oogst en verwerking van Paulownia als productiehout

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 12 januari 2024
155 sec


Nederlandse boomkwekers halen meestal hun neus op als het gaat om Paulownia: te wind- en vorstgevoelig, eigenlijk onmogelijk om daar een mooie verkoopbare boom van te maken. Tegelijk dwingt de groeikracht van Paulownia bewondering af. De hybriden van het Duitse WeGrow produceren in tien jaar meer hout en leggen meer CO2 vast dan een eik of beuk in een volle eeuw. Voor CEO Peter Diessenbacher van WeGrow reden om rondom deze boom zijn bedrijf te bouwen.

Diessenbacher toont in de ene hand een tien jaar oude beuk en in de andere een tien jaar oude <i>Paulownia</i>.
Diessenbacher toont in de ene hand een tien jaar oude beuk en in de andere een tien jaar oude Paulownia.

Diessenbacher: 'Al tijdens mijn opleiding tot Diplom-Agrarwirt was ik gefascineerd door Paulownia: de snelle groei, de grootte van het blad, de prachtige bloei, maar vooral natuurlijk de enorme groeikracht. Op mijn studentenkamer had ik al Paulownia-stekjes staan. Na mijn opleiding ben ik daarmee doorgegaan en heb ik samen met Allin Gasparian het bedrijf WeGrow opgericht. Allin richt zich vooral op de zakelijke aspecten van het bedrijf; zelf ben ik meer betrokken bij research en development en de ontwikkeling van nieuwe producten en projecten.'

Vier hybrides

In Nederland wordt feitelijk maar één soort Paulownia breed toegepast: Paulownia tomentosa, maar wereldwijd zijn er veel meer soorten bekend en beschikbaar, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Kort nadat Diessenbacher en Gasparian met WeGrow begonnen, kwamen ze met een eigen hybride van Paulownia 'Nordmax', die een kruising zou zijn tussen P. fortunei en P. tomentosa.
Nordmax is volgens Diessenbacher een boom, die vanwege de hoge vorstresistentie tot minus 22 graden en de hoge houtproductie vooral geschikt is voor de wat noordelijke gebieden, grofweg tot en met Noord-Duitsland. Later zijn daar een aantal andere hybriden bij gekomen. Dit zijn kruisingen tussen onder andere P. elongata en P. fortunei ('Phoenix One'), P. catalpifolia en P. fortunei (H2F3) en als laatste een tweede hybride tussen P. catalpifolia en P. fortunei met de naam H2F4. Al deze bomen worden op de hoofdvestiging van WeGrow in het Duitse Tönisvorst in vitro vermeerderd. Daarvoor is een uitgebreid laboratorium ingericht.


Ketenbenadering

Je zou kunnen zeggen dat er tot zover niets bijzonders aan de hand is. WeGrow is een boomkwekerij die net als duizenden andere boomkwekers in Duitsland en Nederland bomen produceert en verkoopt. Maar de ambitie van WeGrow reikt duidelijk verder, vooral verder in de keten. WeGrow wil actief zijn in de totale keten van de Paulownia-productie, van het veredelen van de juiste cultivars en hybriden tot het kweken en verkopen van de planten, op dit moment naar 39 landen. Daarnaast is het bedrijf actief op 500 hectare eigen Paulownia-plantages in Duitsland en Spanje, én - via partnerbedrijven - betrokken bij de ontwikkeling van bouwkundige concepten om duurzaam te bouwen met het geproduceerde Paulownia-hout. Als laatste verhandelt WeGrow het geoogste hout ook via een eigen handelspoot en biedt het landeigenaren aan om Paulownia-hout voor hen te verhandelen.


WeGrow ontwikkelt in samenwerking met marktpartijen concepten om het hout toe te passen in de bouw. Hier drie tot vier jaar oude stammen die hexagoon geschaafd zijn en met duvels verankerd.
WeGrow ontwikkelt in samenwerking met marktpartijen concepten om het hout toe te passen in de bouw. Hier drie tot vier jaar oude stammen die hexagoon geschaafd zijn en met duvels verankerd.
Peter Kleijwegt:”De ambitie van Dealin.Green is om 1000 hectare Paulownia en 2.000 hectare Miscanthus te planten in '25 in NL met de daarbij behorende carbon credits. Daarnaast heeft Dealin'Green een internationale ambitie: 9000 ha in 2025.5

Dealin.Green

Sinds kort heeft WeGrow ook een exclusieve distributeur in Nederland: Dealin.Green. De doelstelling van deze zeer ambitieuze startup is om Nederlandse boeren vooruit te helpen met nieuwe verdienmodellen, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar de productie van biobased bouwmaterialen en CO2-credits. Dat laatste is het systeem waarmee boeren en bosbouwers geld kunnen verdienen als zij aantonen langjarig CO2 op te slaan, bijvoorbeeld in bouwhout. Volgens WeGrow zou een Paulownia-plantage jaarlijks 35 tot 45 ton CO2 kunnen opslaan; voor een traditioneel gemengd bos zou dit 10 tot 13 ton per jaar zijn.



Landbouw, geen bosbouw

Diessenbacher positioneert zijn product nadrukkelijk als een agrarische productieboom en niet als een bosboom. Rondom de aanplant van Paulownia worden op dit moment allerlei concepten ontwikkeld. Standaard plant je ongeveer 400 bomen per hectare in een patroon van 4 bij 4 meter. Je kunt er ook voor kiezen om te planten in een grid van 5 bij 3 (660 bomen per hectare), waarbij dan na een aantal jaren de helft van de bomen wordt gekapt. Ook voor die halfwas bomen heeft WeGrow speciale concepten ontwikkeld. Stammen met een diameter van ongeveer 20 centimeter worden hexagonaal (zeskantig) geschaafd en als een soort legoblokken met duvels aan elkaar bevestigd. Op die manier kun je al oogsten na drie of vier jaar.


Peter Diessenbacher in het in-vitrolab
Peter Diessenbacher in het in-vitrolab

Onkruid

Boomkwekers die met Paulownia gewerkt hebben, kennen de onhebbelijke gewoonte van de boom om na het leeg rooien van een perceel terug te komen uit wortelopschot. Die eigenschap is voor kwekers met een Paulownia-plantage weer zeer aantrekkelijk. Wanneer een perceel leeg gekapt is, lopen de bomen snel weer uit op de stobbe. En als je alle scheuten op één na verwijdert, kun je na acht tot tien jaar opnieuw oogsten. Volgens Diessenbacher kun je daar theoretisch eeuwig mee doorgaan, maar in de praktijk zal dat niet zo werken: Diessenbacher verwacht dat je na drie oogstrondes moet investeren in nieuw plantmateriaal.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Godert Sobels
zaterdag 20 januari 2024
Heel interessant dat er met een relatief moeilijke boom (wind, koude, etc), een verdienmodel te maken is. Ben benieuwd of dat voor andere exoten ook geldt.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER