Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Douane neemt bijna 3500 illegale planten in beslag

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 15 december 2023
37 sec


In oktober heeft de Douane bij verschillende exportcontroles bijna 3.500 levende planten in beslag genomen. Het gaat onder andere om de apenboom, cactussen, venusvliegenvanger en vredespalm. Al deze planten hebben een beschermde status.


Veel van deze soorten zijn legaal te koop bij een tuincentrum. Ze mogen namelijk verhandeld worden als ze aantoonbaar binnen de Europese Unie gekweekt zijn of voorzien zijn van de juiste documenten om de legaliteit aan te tonen. Bij de inbeslaggenomen planten waren dergelijke bewijzen niet aanwezig.

Naast de vele planten werden ook 12 vogels, 14 gekko's, 2 schildpadden, een Bengaalse kat, een penseelaapje en ruim 1.000 kilo aan producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. Het zijn de resultaten van de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2023.

Producten van beschermde planten en dieren

De Douane en de politie namen ruim 1.000 kg aan producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren in beslag. Het gaat met name om (post)pakketjes met voedingssupplementen, cosmetica en gebruiksvoorwerpen, die o.a. beschermde cactussen, steur, Canadese geelwortel en dalbergiahout bevatten. In alle gevallen ontbraken documenten waarmee de legale herkomst kon worden aangetoond.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER