Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Toeleveranciers slaan handen ineen met mobiele bemestingsunit

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 2 augustus 2023
87 sec


Fertigatie op maat door eenvoudige aansluiting op druppelslangen

Meer productie met minder meststoffen, dat is in het kort het voordeel van 'mobiele fertigatie', een bemestingsconcept van druppelirrigatie-specialist Netafim, meststoffenleverancier Haifa en Kemeling Kunststoffen.

Van links naar rechts: Willem-Jan de Kort (Haifa), Hessel Luiten (Kemeling Kunststoffen), André van Sprengen (Netafim) met op de achtergrond de mobiele voedingsunit
Van links naar rechts: Willem-Jan de Kort (Haifa), Hessel Luiten (Kemeling Kunststoffen), André van Sprengen (Netafim) met op de achtergrond de mobiele voedingsunit

Onder de naam Mobile Nutrigation Solution (MNS) ontwikkelden drie toeleveranciers in de tuinbouw een nieuw bemestingsconcept voor vollegronds tuinders en akkerbouwers die al gebruik maken van druppelslangen voor irrigatie.

Druppelslangen

Irrigatie via druppelslangen is effectiever en bespaart water en energie ten opzichte van gebruik van haspels. Met de toename van het aantal droge seizoenen, groeit ook in Nederland en België het gebruik van druppelslangen voor irrigatie. Als dit systeem toch aanwezig is, betekent dit een kans om dat ook voor bemesting te gebruiken.


Bemesting op maat

Voor Haifa (bemesting), Netafim (druppelslangen) en Kemeling Kunststoffen (kunststof tanks) is die ontwikkeling de reden om de handen ineen te slaan. Samen hebben ze een bemestingsconcept ontwikkeld waarbij op maat nutriënten aan de gewassen toegediend kunnen worden via het irrigatiesysteem.


'Een bemestingsconcept waarbij je op maat nutriënten aan gewassen kunt toedienen via het bestaande irrigatiesysteem'

Mobiele voedingsunit

De basis van het concept is een plug-and-play mobiele voedingsunit (een container met voedingsinstallatie) die de teler eenvoudig op zijn druppelsysteem kan aansluiten. Haifa levert daarbij op maat samengestelde meststoffen volgens het MyMultifeed-concept, passend bij het gewas en de behoefte van het gewas op dat moment. Deze manier van bemesten is zeer efficiënt en voorkomt uitspoeling en vervluchtiging van nutriënten naar het milieu.
Met minder meststoffen kunnen akkerbouwers en tuinders daardoor meer productie realiseren. De meststoffen worden geleverd in op maat gemaakt en klantspecifieke bigbags die toegevoegd worden aan het bevloeiingswater in de mobiele container. Werken met bigbags bespaart arbeid - ten opzichte van 25 kg zakken - en voorkomt fouten bij het klaarmaken.


Praktijktest op het preiperceel van Theo Rooijakkers in Helden

Praktijktest

Na verschillende proeven op kleine schaal is op 21 juli de grootschalige uitrol gestart van dit MNS-bemestingsconcept, bij Theo Rooijakkers in Helden (L). Rooijakkers past deze manier van bemesten toe op een perceel van 3,5 hectare met preiplanten. Het perceel is verdeeld in vier vakken die afzonderlijk van elkaar geïrrigeerd en gefertigeerd kunnen worden.


Naast basisbemesting

De preiplanten zijn op 11 juli gepland. Vanaf begin augustus zal de eerste fertigatiebemesting plaatsvinden. 'Fertigatie gebeurt altijd naast de standaard basisbemesting van organische mest', zegt Willem-Jan de Kort, agronomist bij Haifa. 'Van de totale voedingsstoffen gedurende het seizoen komt de helft van de basisbemesting en de andere helft via fertigatie. De nutriënten die met fertigatie worden gegeven kunnen exact worden afgestemd op het gewas, de bodemsamenstelling en het gewasstadium.'
Rooijakkers wijst ook op de waterefficiëntie. 'Voor beregenen zullen steeds strengere eisen gelden vanwege de schaarste aan water in de zomer. Met druppelslangen bespaar ik dertig procent op de watergift.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER