Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Potentiële impact Q-organismen onderstreept belang preventie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 28 juni 2023
120 sec


Verslag bijeenkomst impact Q-organismen Treeport Zundert met Alliantiepartnerdag

Op vrijdag 23 juni 2023 werd bij Treeportlid Boomkwekerij Ron van Opstal door Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert de jaarlijkse Alliantiepartnerdag gehouden. Er werd bewust voor gekozen om deze dag te combineren met een landelijke bijeenkomst rond Q-organismen.


Meer dan vijftig vertegenwoordigers, zowel ambtelijk als bestuurlijk van Nederlandse boomkwekerijgemeenten, Belgische grensgemeenten, vakorganisaties, kennisinstanties en Alliantiepartners samen om een vervolg te geven aan de landelijke crisisoefening die in 2022 in Opheusden werd gehouden. Er was een breder publiek dan tijdens eerdere bijeenkomsten door toevoeging van grensgemeenten en Alliantiepartners. Björn Kohlmann stippelde het programma en de route uit.

Bewustwording verhogen, de mogelijke impact zien en vooral aanmanen tot actie

De bijeenkomst werd geopend door Treeportvoorzitter John Oostvogels en wethouder Ralph Bogers van gastgemeente Zundert. Dagvoorzitter David Bömer, manager van Treeport, gaf het doel van de dag aan: bewustwording verhogen, de mogelijke impact zien en horen en vooral aanmanen tot actie.

Schade

Marieke van Lent van de NVWA gaf een presentatie over de draaiboeken rond Q-organismen die in Nederland kunnen overleven. De boomteeltsector focust momenteel op vier Q-organismen: (Oost-)Aziatische boktor, Essenprachtkever, de Japanse kever en Xylella. Ook hiervoor ontwikkelt de NVWA draaiboeken. De maatregelen vanuit de EU-verordening zijn gericht op uitroeiing of bestrijding van de insecten en bacteriën. In veel gevallen betekent dit bij een vondst dat alle waardplanten vernietigd moeten worden. De maatregelen zijn daardoor in deze gevallen zwaarder dan de schade die het insect in eerste instantie toebrengt.


Foto: Treeport Zundert

Draaiboek Yylella

Van Lent meldde dat het draaiboek voor Xylella bijna gereed is. De bestrijding daarvan is complexe materie waarbij niet de bacterie te bestrijden blijkt, maar wel de vectoren die Xylella kunnen overdragen. Na een uitbraak wordt een bufferzone van minimaal 5 kilometer rondom de besmetting ingesteld. Aan- of uitvoer van waardplanten is dan niet mogelijk (bij Xylella circa 400 soorten). De noodmaatregelen gelden voor producerende bedrijven én voor alle bedrijven in binnen- en buitenland waar de (besmette) waardplanten aan geleverd zijn, en bovendien voor burgers, openbaar groen en natuur.


De precisiemaatregelen, die erg afhankelijk zijn van de omstandigheden, kunnen pas na 4 of zelfs 5 jaar worden opgeheven, afhankelijk van weersomstandigheden, periode, weerstand en tegenwerking. Nieuw was het gegeven dat een vondst in oktober er tot juni onzeker is, omdat onderzoek alleen mogelijk is van juni t/m september; vectoren zijn alleen dan aanwezig. Snelle aanlevering van traceringsinformatie is daardoor van cruciaal belang. Hoofdboodschap van het ochtendprogramma was: haal het Handboek Crisiscommunicatie van de plank en zorg dat het actueel wordt.

Impactanalyses

Na de presentatie werd er een rondgang over het bedrijf en langs vier impactanalyses gemaakt. Waardplanten voor de (Oost-)Aziatische boktor, de Japanse kever en Xylella werden zowel op de kwekerijen als in de omliggende particuliere tuinen voorzien van de kleurcodes blauw, rood en geel. Een zee van kleuren die veel indruk maakte op de aanwezigen. De Alliantiepartners gemeente Zundert (Wouter Arends), vakbeurs GrootGroenPlus (Frans van Wanrooij), waterschap Brabantse Delta (René Rijken) en Bloemencorso Zundert (Ad de Bruijn) hadden hun huiswerk gemaakt en uitgezocht wat de impact van een uitbraak van Xylella of de Japanse kever op hun activiteiten zou zijn. Het bracht de eerder aangehoorde theorie tot leven. De impactanalyses deden hun werk en het enorme belang van preventie, onderzoek, inspectie, bemonstering, tracering en communicatie waren direct duidelijk. Hoofdconclusie van de dag was: het is ingrijpend, we moeten hier serieus mee omgaan.


Samenwerking risicobewustzijn

De vakorganisaties Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert, Tree Centre Opheusden, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, Anthos, Naktuinbouw en LTO werken sinds 2019 samen om het risicobewustzijn over Q-organismen te verhogen. In 2024 zal de landelijke bijeenkomst in Horst a/d Maas gehouden worden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER