'Huverba moet een merk worden met de kwekerij als visitekaartje' |
|
|
|
|
| 300 sec |
Nieuwe directie Huverba vertelt over missie en toekomstvisie
Gijsbert Arends en Derk van Dorland maakten allebei carrière bij kwekerij Huverba in Opheusden. Ze werken er al zo'n 20 jaar en hebben er sinds juli 2022 officieel de touwtjes in handen. Ze mogen zich respectievelijk operationeel directeur en commercieel directeur noemen. Gerrit Mulder blijft de komende jaren nog de functie van financieel directeur bekleden. Hoe kijken Arends en Van Dorland naar de toekomst van deze invloedrijke speler in de groensector, die niet alleen in Nederland, maar ook in diverse Europese landen en zelfs wereldwijd actief is?
Derk van Dorland en Gijsbert Arends |
'Waar we als Huverba sterk in zijn?' Over die vraag hoeft commercieel directeur Van Dorland niet lang na te denken. 'We hebben een heel breed assortiment en kunnen alles leveren: vaste planten, siergrassen, bomen en heesters uit de volle grond en containerteelt. Door onze unieke ligging in het rivierengebied kweken wij veel van onze bomen op vruchtbare kleigrond. Daarnaast hebben we zandpercelen voor het assortiment dat daarop beter groeit. Dit alles gebeurt op 115 hectare areaal. Wat we zelf niet produceren, komt bij onze toeleveranciers vandaan.' Het transport van bomen en planten is een specialisatie waar het bedrijf zich op toegelegd heeft. De logistiek van Huverba is volledig ingericht op snelle verwerking en uitlevering van verzamelorders. Dat wil zeggen: orders waarmee het complete sortiment voor een specifiek project uitgeleverd kan worden. Dankzij realtime inzicht in de hele voorraad kan Huverba direct de beschikbaarheid en levertijd bepalen.
|
'We hebben een breed assortiment en kunnen alles leveren, van vaste planten tot heesters uit de volle grond'
| |
|
Voeten op de grond
Van Dorland hoort vaak dat mensen bij Huverba komen vanwege de goede kwaliteit die geleverd wordt. Het bedrijf is opgericht in 1930 en heeft dus al bijna 100 jaar kennis en ervaring opgebouwd. 'Het valt onze klanten op dat we ondanks onze bedrijfsomvang met beide voeten op de grond blijven staan. Huverba kenmerkt zich door de platte organisatie', zo vult operationeel directeur Arends aan. 'Paul van der Valk van de Van der Valk Exclusief-hotels, aan wie we veel bomen en planten hebben geleverd voor diverse nieuwe hotels, zag mij onlangs met één van onze machines werken en zei: "Dat vind ik mooi: een directeur die zelf op de kraan zit." Ik wil namelijk zelf zien hoe onze bomen erbij staan en niet als directeur alleen achter een bureau zitten. We mogen voor de nieuwe hotels van Van der Valk het groen leveren. Hij gunt ons dit vanwege onze aanpak en omdat hij tevreden is met wat we gedaan hebben voor de nieuwe hotels in onder andere Apeldoorn, Deventer en Eindhoven/Best. Ons doel is een tevreden vasteklantenkring.'
Kwekersroots
'Waarom we kiezen voor een platte organisatie? Dat past bij onze roots. Ik heb als directeur liever een mooie kwekerij dan een mooie boot', vertelt Arends, die evenals Van Dorland uit een kwekersfamilie komt. Huverba is door Van Dorlands overgrootvader opgericht. Arends: 'Mijn vader heeft ook een boomkwekerij; die bouwt hij nu af vanwege zijn leeftijd. Zelf heb ik ook jaren een eigen kwekerij gehad naast mijn fulltime baan bij Huverba.' Nu richt Arends zich helemaal op Huverba. Hij en Van Dorland komen allebei uit de omgeving van Opheusden, waar Huverba gevestigd is. Ze volgden een opleiding bij Helicon Geldermalsen en begonnen onderaan in de organisatie. Na enkele jaren op de afdeling productie te hebben gewerkt, ging Arends naar de afdeling inkoop en Van Dorland naar de afdeling verkoop. Arends liep ook stage bij Huverba toen hij op het Van Lodestein College zat. 'We zijn met het bedrijf meegegroeid', vertelt hij. 'Ons takenpakket werd steeds groter', zo vult Van Dorland aan. 'We namen ook steeds meer op onze schouders en vonden dat we geschikte kandidaten waren om de aandelen van Huverba over te nemen. We zijn erg blij dat Dick Huibers, Gerrit Mulder en Frank van Helvert ons het vertrouwen en de kans hebben gegeven om het bedrijf over te nemen.' Arends: 'We hebben weinig opleiding gehad, maar vooral veel geleerd in de praktijk. Voor het managen van personeel volgen we een opleiding bij Jacobs & Van Rooij Management Training in Helmond. We leren daar bijvoorbeeld om afdelingen aan te sturen en beter te delegeren.'
| Derk van Dorland |
|
|
Vrijdagmiddag
Beide directeuren benadrukken dat ze het belangrijk vinden dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten in het bedrijf. 'Wij hebben bij Huverba veel vrijheid en kansen gekregen om ons te ontwikkelen. Zo willen we ook met ons personeel omgaan.' Arends en Van Dorland willen de medewerkers mogelijkheden tot groei binnen het bedrijf bieden en verantwoordelijkheid geven. 'We vinden het daarnaast belangrijk om op een informele manier met ons personeel om te gaan en toegankelijk en benaderbaar te blijven, bijvoorbeeld door op vrijdagmiddag een biertje te drinken met de mensen die op de afdeling productie werken', laat Arends weten. 'Zo ben je voor hen een baas met wie ze ook op een informele manier contact kunnen hebben en gemoedelijk het werk van de afgelopen week kunnen bespreken.'
Topsport
Zowel Arends als Van Dorland vindt waarden als betrouwbaarheid en transparantie belangrijk, zodat de klanten en het personeel van Huverba weten waar ze aan toe zijn. 'We gaan allebei naar de kerk', vertelt Arends. 'Dat betekent niet dat we zonder zonde zijn, maar we weten wel dat goed voorbeeld goed doet volgen.' Van Dorland vult hem aan: 'We voelen ons rentmeesters, die de aarde niet bezitten, maar haar mogen beheren. Het is niet onze aarde. De aarde is van God die haar gemaakt heeft. Wij kunnen wel planten en water geven, maar God geeft de wasdom. Hij laat het gewas groeien. Gods hand staat boven alles wat groeit. Wij zorgen niet voor de groei. We kunnen niets uit onszelf. Daarom ben ik ook blij met de kansen die we krijgen.' Arends knikt: 'Dat zeggen we regelmatig tegen elkaar, dat we dankbaar zijn voor deze kans die we krijgen.' Van Dorland neemt een slok van zijn koffie. 'Maar ik moet wel zeggen: dit werk is topsport en deze koffie is mijn sportdrankje. We zijn heel gedreven, maar ik besef wel dat het goed is om de balans tussen werk en gezin in het oog te houden. Ik ben niet alleen werkgever, maar ook vader en echtgenoot. Hier moeten we allebei nog de juiste balans in zien te vinden.'
|
'Ik heb als directeur liever een mooie kwekerij dan een mooie boot'
| |
|
Efficiënt
Een duurzame bedrijfsvoering is een efficiënte bedrijfsvoering. Hiervan is men bij Huverba overtuigd. Door de logistiek efficiënt in te richten, beperkt het bedrijf het aantal transportbewegingen. Bij de kwekerij in Opheusden vindt men snelheid belangrijk, maar niet ten koste van het groen. Elke plant en boom wordt met zorg gekweekt en getransporteerd. De keurmerken MPS en PlanetProof verzekeren klanten ervan dat Huverba verantwoord geteelde en verzorgde bomen en planten levert. Huverba is lid van Tree Centre Opheusden (TCO). 'In dit kennis- en innovatiecentrum voor de boomkwekerijsector bundelen kwekers, machinebouwers en toeleveranciers hun kennis en ervaring. Zo dragen we samen bij aan hoogwaardig en duurzaam groen.' In het logo van Huverba is niet alleen een geabstraheerde bloem te zien; de lijnen in het beeldmerk symboliseren ook logistieke stromen.
| Gijsbert Arends |
|
|
Toekomst
Uitdagingen voor de toekomst liggen er zeker. Arends gaat wat rechterop zitten als hij vervolgt: 'We staan zelfs voor heel grote uitdagingen. Zo moeten we voor 2030 het gebruik van bestrijdingsmiddelen met vijftig procent reduceren.' Huverba benut al veel natuurlijke vijanden om parasieten te onderdrukken. Op huverba.nl/duurzaamheid staat hierover uitgebreide informatie. De geschiedenis van actieve biologische bestrijding begon met roofmijten. Huverba zet drie soorten roofmijten in en registreert al het gebruik van middelen voor gewasbescherming, maar ook het verbruik van water, energie en meststoffen. Dit gebeurt per productie-eenheid, om de juiste conclusies te kunnen trekken en verbeteringen te kunnen doorvoeren. 'Alleen al door alles bij te houden en te registreren komt er meer bewustwording tot stand en kunnen wij onze milieuprestaties vergelijken met die van collega-producenten. Zo ontstaan er elk jaar nieuwe doelstellingen en verbeteringen.' Huverba recyclet het organisch afval van de containerteelt en boomkwekerijen. Het bedrijf gebruikt organische meststoffen, compost en stalmest. Deze zorgen voor een gebalanceerd bodemleven en gelijkmatige groei, waardoor minder chemische groeicorrecties nodig zijn. Om het brandstofgebruik terug te dringen, zet Huverba schapen in en laat men de maaimachines staan.
|
'Alleen al door alles bij te houden en te registreren, ontstaat er meer bewustwording'
| |
|
Visitekaartje
Brandstof is een uitdaging voor de toekomst. Arends: 'Ons dieselgebruik moet omlaag. De komende jaren zullen er zeker meer elektrische voertuigen komen bij Huverba.' Alle daken van de productieloodsen zijn in 2022 voorzien van zonnepanelen. Ook de druppelbevloeiing van de zandpercelen van Huverba werkt gedeeltelijk op zonne-energie. 'Waar ik over tien jaar wil staan? Ik ga ervoor dat Huverba een onderneming wordt die klinkt als een klok. Ik hoop dat ik me dan als directeur niet met alle details hoef bezig te houden, maar de helicopterview kan bewaren. Ik wil niet alleen achter het bureau zitten, maar ook tijd hebben om regelmatig met mijn handen de aarde te kunnen voelen.' Van Dorland vindt dat Huverba een merk moet worden en alles op orde moet hebben. 'Met de kwekerij als het visitekaartje van Huverba.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|
| |
Sima 2024
|
zondag 24 november 2024 t/m woensdag 27 november 2024 |
|
|
|
| |
Agribex 2025
|
woensdag 3 december 2025 t/m zondag 7 december 2025 |
|
|
|
|
|
|
|