Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geen rups meer veilig!

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marijn Keizers. Foto's Cultus Crop Research, vrijdag 23 juni 2023
130 sec


Vorig jaar juli is het insecticide Proclaim officieel toegelaten voor de bestrijding van rupsen in bedekte teelten van siergewassen, waaronder boomkwekerijgewassen. Rupsen vormen al enige tijd een serieus knelpunt in die gewassen. De voornaamste oorzaak is het wegvallen van systemisch werkende (chemische) middelen. De resterende, overwegend groene middelen hebben allemaal wel een of meerdere beperkingen waardoor vreetgrage rupsen de dans kunnen ontspringen. Met Proclaim hebben we er nu een sterk rupsenmiddel bij!


Wat is Proclaim?

Proclaim is een rupsenbestrijdingsmiddel met als werkzame stof emamectinebenzoaat. Deze stof behoort tot de chemische groep van de avermectinen. Emamectinebenzoaat wordt voortgebracht door het bodemmicro-organisme Streptomyces avermitilis. Het emamectinebenzoaat in Proclaim is dus volledig van natuurlijke oorsprong. Proclaim is een wateroplosbaar granulaat (SG) en bevat 9,5 gram emamectinebenzoaat per kilo. De verpakkingseenheid van Proclaim is 1 kg.


De werking van Proclaim

Het werkingsmechanisme van Proclaim onderscheidt zich van dat van alle andere rupsenmiddelen. Er is dan ook geen kruisresistentie mogelijk met de huidige toegelaten rupsenmiddelen. De werkzame stof emamectinebenzoaat wordt opgenomen door direct contact of door vraat door de rupsen. Onmiddellijk daarna vindt er verstoring plaats van de elektronenoverdracht in de zenuwen, waardoor spieren verlammen, de vraat stopt en de rups kort daarop sterft. De vraat stopt al binnen enkele uren (één tot vier uur), waardoor verdere schade aan het gewas voorkomen wordt.
Proclaim werkt ook als ovi-larvicide. De werkzame stof emamectinebenzoaat wordt bij contact met de spuitvloeistof eveneens opgenomen in de eischaal. Zodra de rups door de eischaal vreet, vindt opname plaats, waardoor de rups sterft voordat deze de plant kan aantasten.


In welke teelten?

Proclaim is toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel tegen rupsen in bedekte teelten in de bloemisterij (potplanten en snijbloemen), de boomkwekerij, de vasteplantenteelt en de zaad- en veredelingsteelt. Daarnaast is Proclaim toegelaten in bedekte teelten van erwt (met peul), boon (met peul), aardbei, aubergine, meloen-, pompoen- en komkommerachtigen.


Wat doet Proclaim?

Proclaim bestrijdt de rupsen van de meeste motten en vlinders, dus ook de rupsen van de moeilijker te bereiken bladrollers. Het middel werkt zowel door direct contact als door vraat via het blad, de bloem of de vrucht. De actieve stof wordt snel opgenomen in het blad en verder getransporteerd naar het onderliggende (blad)weefsel (translaminaire werking). De werkzame stof die op het blad achterblijft wordt snel afgebroken door uv-licht, maar de in het bladweefsel opgenomen werkzame stof is goed beschermd tegen deze afbraak.


Langdurige werking tegen rupsen

Doordat de actieve stof goed wordt vastgelegd in het bladweefsel, heeft Proclaim een langdurige werking tegen rupsen. Het resultaat van de toepassing van Proclaim is al binnen een paar dagen te zien. Door de snelle opname en snelle afbraak aan de oppervlakte van het blad kunnen natuurlijke vijanden kort na de toepassing van Proclaim weer worden ingezet.


Advies

Proclaim heeft een toelating in de bedekte teelten. Proclaim wordt geadviseerd in een dosering van 1,5 kg per hectare ter bestrijding van rupsen en mag drie keer per jaar worden toegepast. Het spuitinterval is zeven tot veertien dagen, afhankelijk van de rupsendruk. Om een optimale opname van de werkzame stof in het blad te krijgen, moet er met voldoende water gespoten worden en daarnaast is een goede bladbedekking belangrijk. Bij een hoge rupsendruk is het advies om de toepassing na zeven tot veertien dagen te herhalen, omdat de plantendelen die onvoldoende geraakt zijn niet beschermd worden tegen rupsen. Proclaim is translaminair, maar niet systemisch. Er vindt dus geen herverdeling van de werkzame stof binnen de plant plaats.


Integreerbaarheid van Proclaim

Proclaim is beperkt integreerbaar en heeft een serieuze impact op uw natuurlijke vijanden, maar door de snelle opname van Proclaim in de waslaag is er maar een korte nawerking. Er kunnen dus kort na de toepassing weer veilig natuurlijke vijanden uitgezet worden. Overleg met uw gewasbeschermingsadviseur over het beste moment van toepassing voor uw situatie.


Proclaim, geen rups is veilig!

Unieke werking en zeer effectief op vele soorten rupsen
Translaminair: ook tegen moeilijk bereikbare rupsen, zoals bladrollers
Snelle werking, waardoor vraatschade snel stopt
Lange duurwerking
Zacht voor het gewas
Natuurlijke vijanden kort na toepassing weer in te zetten


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER