Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rechter verbiedt teler het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 14 juni 2023
85 sec


'Gezondheid omwonenden belangrijker dan winstgevendheid teelt'

De Rechtbank Noord-Nederland besloot een verbod toe te wijzen op het gebruik van middelen op lelieteelt nabij omwonenden in de buurt van Dwingeloo. Buren van de teler waren naar de rechter gestapt vanwege zorgen over hun gezondheid.


Het verwijt was niet dat de teler gebruik zou maken van niet-toegelaten middelen en ook niet dat de verplichte inspanningen voor driftreductie niet zouden zijn uitgevoerd. De teler neemt in dit geval zelfs extra maatregelen om de verspreiding van middelen te beperken. Ondanks dat zou het gebruik van gewasbescherming teveel risico's voor de gezondheid van omwonenden meebrengen, of in elk geval kunnen die risico's niet uitgesloten worden volgens de rechter.

Voorzorgprincipe

De rechter stelde dat het potentieel grote risico voor de gezondheid van omwonenden belangrijker is dan de hogere winstgevendheid van de lelieteelt. De rechtbank beroept zich daarmee op het voorzorgsprincipe en op studies over het verband tussen pesticiden en ernstige neurologische aandoeningen, zoals Parkinson, Alzheimer en ALS.


Niet voldoende onderzoek

Volgens Europese regels (EG 1107/2009, art. 4, lid 3) mag een gewasbeschermingsmiddel geen onmiddellijk of uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen of dieren hebben. Zowel Ctgb als de Europese autoriteit EFSA erkennen dat er nog niet voldoende onderzoek is gedaan naar die effecten. Wel zijn er internationale studies bekend die een verband laten zien tussen bepaalde middelen en bepaalde ernsige ziekten. Daarom kunnen de risico's volgens de rechter niet voldoende uitgesloten worden. In de lelieteelt worden relatief de meeste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, omdat er wekelijks wordt gespoten.

Inspanningen teler

In de lelieteelt wordt wekelijks gespoten tegen luis en schimmel om de kwaliteit van de lelies te beschermen. De betreffende teler heeft zich naast de wettelijke voorschriften extra ingespannen om risico's te verkleinen. Er zijn zoveel mogelijk biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en de hoeveelheid ervan is extra beperkt. Ook wordt niet gespoten bij windkracht drie of meer en ruim afstand gehouden tot woningen. Verder wordt een spuitvrije zone aangehouden die niet wettelijk verplicht is. Tot slot is recent geïnvesteerd in een nieuw driftreducerend spuitsysteem dat het risico op verspreiding nog kleiner maakt.


Verbijsterd

De brancheverenging van de bloembollensector KAVB reageert verbijsterd op de uitspraak, net als LTO Nederland. Volgens LTO trekt de rechter hiermee toegelaten middelen op basis van wetenschappelijke richtlijnen door het Ctgb in twijfel, terwijl boeren en tuinders zich elke dag juist inspannen om volgens die regels gezonde producten te produceren.
KAVB kondigt een hoger beroep aan tegen het spuitverbod.


Klik hier voor de uitspraak over het 'verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het kader van de lelieteelt in de directe nabijheid van omwonenden'.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER