Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Watermanagement

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Pius Floris, maandag 19 juni 2023
172 sec


De column van Pius Floris

Het is te nat. Het containerveld verzuipt! Dat kunnen we niet hebben, want het is al zo druk. Het is te droog! We moeten veel water geven. Dat komt helemaal niet gelegen, want het is al zo druk.



En als het niet zeikt van de regen, dan hebben we toch nog genoeg te zeiken over water. En over water valt veel meer te vertellen dan in een column. De hardheid, het kalkgehalte, het zoutgehalte en allerlei andere factoren die invloed hebben op de kwaliteit van water.
Over één aspect zal iedereen het eens zijn: levende organismen, dus ook planten, hebben water nodig. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Elke ervaren kweker weet wanneer planten water nodig hebben. Helaas weet niet elke kweker dat het slecht voor de planten is als ze te veel water krijgen. Te veel water bij de wortels van planten levert echt een bak aan kostbare ellende op.


De twee grootste rotzakken van ziekteaantastingen op de kwekerij zijn Fytoftora en Pythium. Het zijn eigenlijk geen echte schimmels, maar dat slaan we hier over. Het zijn oömyceten, een andere naam voor de groep waterschimmels. De naam zegt het al. Deze schimmelachtigen vreten de plant op. Dat kunnen ze, omdat ze zich in het teveel aan water vrij kunnen bewegen in de pot of in de grond. Van nature kunnen planten zich best verdedigen tegen deze opvreters van zwakke planten. Want het is echt niet zo dat Pythium en Fytoftora de planten opvreten die veel weerstand hebben. Daar zijn deze parasieten te simpel voor. Niet zo moeilijk, want sporen van deze twee waterschimmels worden in vrijwel elk grondmonster aangetroffen. Van wie dan ook, van waar dan ook.

'De twee grootste rotzakken van ziekteaantastingen op de kwekerij zijn Fytoftora en Pythium'

De plant moet nu eenmaal vatbaar zijn voor aantasting, zoals een vermoeid en verzwakt mens ook sneller vatbaar is. Dus voordat het water de schuld krijgt van problemen met de groei, is het redelijk om eerst naar de kwaliteit van de planten te kijken. Als ze opgroeien in klassieke potgrond en 'gevoed' worden met kunstmest, kun je er zeker van zijn dat ze ziek worden en ten prooi vallen aan insecten en schimmels. Want op deze manier kunnen planten wel groeien, maar blijven ze zeker niet gezond.
Er zijn nogal wat andere elementen nodig om planten gezond te laten groeien. Dat houdt in dat ze weerbaar zijn en tegen een stootje kunnen. Dat ze er niet meteen als een vaatdoek bij hangen als het iets te droog is, en niet meteen geel worden als het te nat is.


Een potgrond met compost en organische meststof biedt in elk geval al een iets betere basis voor gezonde groei (GG) Hoe dat kan? Met kunstmest wordt een plant bediend met de elementen die nodig zijn om te groeien. Dat is al heel lang bekend. We noemen ze heel toepasselijk de 'essentiële elementen'. Ik maak daarvan dat ze inderdaad van essentieel belang zijn. Niet alleen voor de groei, maar ook heel 'essentieel' voor de inzet van bestrijdingsmiddelen. Want in de lange geschiedenis van kunstmestgebruik is het een teler nog nooit gelukt om een plant op kunstmest te laten groeien zonder het gebruik van een of meerdere bestrijdingsmiddelen.

'Normaal zitten er tal van bacteriestammen rond de fijnste wortelpuntjes die de elementen in de grond omzetten in voor de plant opneembare nutriënten'

Normaal zitten er tal van bacteriestammen rond de fijnste wortelpuntjes die de elementen in de grond omzetten in voor de plant opneembare nutriënten. Daar vallen dus ook elementen onder die in geen enkel laboratorium worden onderzocht, maar wel een rol spelen in de aanmaak van verdedigingsstoffen in planten. Denk aan anthanum en cerium, maar ook aan kobalt en selenium. Het zijn belangrijke katalysatoren die een grote rol spelen bij de gezondheid van planten. Die elementen zitten niet in kunstmest, maar wel een beetje in organische mest, compost en in echte minerale grond. Lang geleden werd al aangetoond dat het bijmengen van een paar procent steenmeel al een bijdrage levert aan gezonde groei.
Intussen weten we dat de aanwezigheid van Mycorrhiza-schimmels aan het wortelsysteem van essentieel belang is voor een gezonde en weerbare groei. Want zij zijn uiteindelijk al 400 miljoen jaar de vaste levensgezel van 95 procent van alle planten op aarde. Door de biologie rond de wortels en de Mycorrhiza's zijn planten ongelooflijk tolerant voor droge en kortstondig te natte voeten.


'Weet je wat ik het mooiste van alles vind, Pius? Mijn kinderen mogen weer in de tuin'

Het is inmiddels onbegrijpelijk dat kwekers nu nog kiezen voor kunstmest, die als een dolle uitspoelt, en dure bestrijdingsmiddelen. Gewoon omdat ze het zo altijd gedaan hebben. Toen ik in de periode 1997-1999 samen met René Jochems proeven deed met Mycorrhiza en natuurlijke meststoffen, zei de teler, die zeer succesvol is overgestapt op een systeem van natuurlijk telen, aan de keukentafel bij hem op het bedrijf: 'Weet je wat ik het mooiste van alles vind, Pius? Mijn kinderen mogen weer in de tuin.' Een grotere drijfveer om vanaf dat moment voor honderd procent in te zetten op natuurlijk telen kon ik niet krijgen. Wanneer mogen jouw kinderen weer in de tuin zonder een gezondheidsrisico te lopen?

Pius Floris

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
IPM Essen 2025
dinsdag 28 januari 2025
t/m vrijdag 31 januari 2025
PlantariumGroen-Direkt Voorjaarseditie 2025
dinsdag 4 februari 2025
t/m woensdag 5 februari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER